· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Miss Curry

 Reeks:

 Edge

 Auteur:

 Marc Legendre

 Aantal blz.

 245

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789022326855

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 vriendschap, vooroordelen, andere culturen,
 verliefd

 Prijs: €

 14,95

 

 

Jul en Emma zijn vriendinnen die veel tijd samen doorbrengen. Ook al zou Jul graag een vriendje hebben. Liefst van al de knappe Ruben, maar die trekt op met het grootste kreng van de klas. Ze is dan ook erg verrast als ze Ruben en haar broer al kussend betrapt. Wat moet ze nu doen met haar gevoelens?
Ondertussen is er iets anders dat veel aandacht vraagt. Er komt een uitwisselingsstudente naar hun klas, een meisje uit Bangladesh. Jul en Emma plannen onmiddellijk solidariteitsacties, maar als Jahanara aankomt, blijkt ze heel anders te zijn dan verwacht. Jul en Emma krijgen het moeilijk…

Jul en Emma hebben een duidelijk beeld van het arme meisje dat naar hun rijke land komt en moet vertroeteld worden. Maar dat valt dik tegen, wat de lezer ook onmiddellijk kan volgen in hun gesprekken thuis en op school. Maar nog meer dan de jongeren hebben de volwassenen het er moeilijk mee. De leerkracht die het meisje in huis neemt, voelt zich bedrogen en onbegrepen. Racistische uitspraken en gedragingen komen dan ook volop aan bod. Dit boek wil vooroordelen en onverdraagzaamheid aan bod laten komen, en doet dat op een heel directe manier. In een vlotte puberachtige taal, voorzien van veel korte zinnen en snelle dialogen, komt de leefwereld van Jul duidelijk in beeld. Er wordt luchtig omgesprongen met thema’s als homoseksualiteit, ontwikkelingshulp, islam, verliefdheid en vooroordelen. Door die luchtigheid komt het geheel soms grappig en soms erg schrijnend over. Wat de eigenlijke bedoeling van de auteur is, wordt niet duidelijk. De lezer moet er zelf maar uithalen wat hij belangrijk genoeg vindt, maar dat kan wel zorgen voor nieuwe vooroordelen. 

 

Mik Ghys
mei 2012 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 juni, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012