· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 21 juli

 Reeks:

 

 Auteur:

 Anne Voorhoeve

 Aantal blz.

 368

 Illustrator:

 (omslag) spaansenmedia.com

 ISBN:

 9789026601910

 Uitgever:

 Callenbach

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Duits: Hilke Makkink

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 21.Juli

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 WO II, familie, gevangenen, kampen

 Prijs: €

 18,95

 

 

Het is 1944. De veertienjarige Fritzi keert terug naar haar ouderlijk huis in Berlijn terwijl de stad onder voortdurende dreiging leeft van bombardementen. De relatie tussen Fritzi en haar moeder is erg koel. Als haar tante Lexi Fritzi meeneemt naar een familiedomein ver van het oorlogsgeweld, kan ze even herademen. Maar het gedachtegoed van de familie strookt niet helemaal met wat Fritzi altijd heeft gedacht. Het bezorgt Fritzi vele hoofdbrekens en twijfel. Dan pleegt een familielid een aanslag op de Führer. De hele familie wordt opgepakt en begint een lange weg langs gevangenissen en concentratiekampen.

Het verhaal draait rond het jonge meisje Fritzi dat overtuigd is van de juistheid van het regime in Duitsland. Haar rotsvaste overtuiging begint te wankelen door de dingen die ze bij haar moeder meemaakt en wat ze hoort en ziet op het familiedomein. Het doet haar heel erg twijfelen. Tot ze inziet, en meer nog zelf ondervindt en om zich heen ziet gebeuren, dat heel de zienswijze van het regime fout zit. Ze merkt ook dat er heel wat mensen zijn die net zo denken als haar eigen familie.
Het verhaal heeft een originele invalshoek; namelijk die van ‘goede’ Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Blijkbaar waren er ook heel wat mensen die niet akkoord waren met het regime. Ze bleven echter op de achtergrond uit vrees voor represailles. De familie Lautlitz ondervindt de gevolgen van een aanslag op Hitler die één van de familieleden heeft gepleegd. Ze worden opgepakt en van het ene kamp naar de andere gevangenis gevoerd. Soms komen ze zelfs in een hotel terecht. De verwarring bij de familieleden is groot, want de ene keer zitten ze een hele tijd vrij comfortabel opgesloten en krijgen ze voldoende te eten en dan weer worden ze in een volgende plek op een totaal andere manier behandeld, lijden ze honger en worden ziek. Eén waardigheid kunnen de bewakers hen echter niet ontnemen: het onverzettelijke familiegevoel dat hen samenbindt, samenhoudt, overeind houdt en hen de kracht geeft door te zetten, ondanks alles.
De rode draad doorheen het verhaal is een geheim dat Fritzi met zich meedraagt, waar ze mee worstelt en niet weet hoe er mee om te gaan. Ze zal het tot na de oorlog met zich meedragen. De titel verwijst naar de datum van de aanslag. Het verhaal vertelt de gevolgen voor de familie tot na de bevrijding. Want ook dan zijn hun problemen nog niet opgelost en volgt er nog een verwarrende periode.
Toch graaft dit verhaal niet zo diep bij de lezer. Fritzi ondergaat de meeste benarde gebeurtenissen vrij gelaten. Ze merkt wel de gevolgen van de bombardementen op, maar de ellende die ermee gepaard gaat, bijt niet in het gemoed van de lezer. Al is Fritzi een heel erge piekeraar die altijd afweegt wat te doen of te zeggen of net niet te doen of te zeggen. Ook het gedrag van andere familieleden om haar heen bezorgt haar hoofdbrekens.
Achteraan verduidelijkt de auteur op welke waargebeurde feiten ze zich heeft gebaseerd.
Speelde ‘Liverpool street’ – van dezelfde auteur –zich af in Londen tijdens WO II en eveneens met een Duits meisje in de hoofdrol, dan verhaalt ’21 juli’ hoe het er in de laatste maanden van de oorlog in Duitsland aan toe ging.

 

Pol Van Damme
mei 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 juni, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012