· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ik en de Rovers

 Reeks:

 

 Auteur:

 Siri Kolu

 Aantal blz.

 239

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789025750558

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Fins: Annemarie Raas

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 Me Rosvolat

 AVI:

 9

 Thema’s:

 rovers, Finland, vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

Op weg naar hun zomervakantie wordt de tienjarige Roos de Ridder uit de auto van haar ouders gekidnapt door de familie Rover. Ze blijft de hele zomer bij de familie Rover en zo leert ze zelf wat een snelwegstruikrover is. Samen met hen beleeft ze de meest bizarre avonturen en zorgt er zelf voor dat ze uiteindelijk terug naar huis gaat.

Een erg grappig verhaal vol absurde situaties. In 24 hoofdstukken beschrijft Roos wat ze die zomer allemaal meemaakt door mee in het busje van de Rovers door Finland te rijden. Ze trekken naar het midzomerfestival en onderweg plegen ze overvallen op zoek naar snoep en barbiepoppen.
Soms ligt het er wat vingerdik bovenop dat Roos zowat de reddende engel is die ervoor zorgt dat iedereen van de familie Rover uiteindelijk zijn of haar zin krijgt en terug gelukkig de toekomst tegemoet rijdt. Ook de manier waarop ze haar zus en ouders betaald zet omdat ze niet echt hard naar haar op zoek gaan is misschien wat vergezocht maar past wel in de opbouw van het verhaal. Grappig is hoe de dochter van Razende Karel (de roverhoofdman) barbiepoppen steelt en hen dan een andere look geeft om ze zo te verkopen. Of de zoon Carlo Rover die feitelijk niets liever wilt dan gewoon na de zomervakantie naar school gaan.
Het boek bevat voldoende vaart en humor zodat je het met plezier meteen wilt uitlezen. Niet alle woorden zullen Vlaamse kinderen vertrouwd in de oren klinken: salmiakvlooien zijn blijkbaar een soort van snoep. Maar dat wordt door de context dan wel verduidelijkt. Het verhaal wordt verteld door Roos, in de ik-vorm. De andere kleurrijke personages zijn ook levensecht geschetst zodat je als lezer meteen mee onderweg bent als snelwegstruikrover...

 

Hilde Umans
april 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 april, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012