· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Oude Opa Waterman

 Reeks:

 Mannetje Koek schrijft een boek

 Auteur:

 Lorraine Francis

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Pieter Gaudesaboos

 ISBN:

 9789020989595

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Frans: Siska Goeminne

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 fantasie, beroepen, oud zijn, brandweerman

 Prijs: €

 12,99

 

 

In 2009 publiceerde Lannoo, nav hun honderdste verjaardag, het boek 'Mannetje Koek schrijft een boek' met daarbij het boekje van Mannetje Koek zelf: 'Het boek van Mannetje Koek'.
Twee jaar later bleek dat Mannetje Koek niet stil had gezeten en verschenen er twee nieuwe boekjes van hem: '
Martha' en 'De kauwgomballenbel'.
Ondertussen verschijnt nu het derde boek van Mannetje Koek, deze keer over Oude Opa Waterman, de oude groene gieter die iets nieuws wil ondernemen in zijn leven.
Hij raadpleegt het boek over beroepen en probeert een gids te zijn. Maar zijn geheugen laat hem in de steek en hij verdwaalt in het kasteel. Dan maar beter schilder en behanger? Hoewel, zijn handen en benen bibberen zo dat de verf in het rond spettert. Misschien wordt hij beter buurtwachter? Maar dan moet hij achter de dieven aan, en daarvoor is hij toch wel wat te oud. Zou hij dan bakker kunnen worden? Maar van al die warmte valt hij voor de oven in slaap. De oven vat vuur en zo snel hij kan blust hij het vuur. En zo ontdekt hij tot grote vreugde zijn nieuwe beroep ...

Met dit derde boek van Mannetje Koek komt er wat 'sleet op de zaak'. De ingrediënten zijn ondertussen gekend en de stijl is niet meer echt verrassend. Dit stapelverhaal bouwt zich gestaag op naar een deugddoend einde maar de opbouw is wat voorspelbaar.
Net als in de vorige boekjes brengt Gaudesaboos weer voorwerpen tot leven met een eigen expressie en een ongekende vitaliteit (al betreft het hier een oud voorwerp).
De retro-getinte prenten in zachte kleuren zijn grappig en goed opgebouwd. Er valt heel wat te ontdekken voor nieuwsgierige kijkers. De ouderwets ogende voorwerpen hebben steeds iets tragisch in zich. Ze zijn statisch en beleven ondertussen gekke avonturen. Humor en fantasie zijn volop aanwezig.
De vormgeving van het gehele boek is weerom mooi en opvallend: uitgesneden als een te groot koekje met een stevige kartonnen kaft.

 

Eric Vanthillo
maart 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:19 april, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012