· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 IQ 140

 Reeks:

 Portret

 Auteur:

 Dirk Bracke, Herman van Campenhout

 Aantal blz.

 200

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789059328365

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 hoogbegaafdheid, puberteit, pesten, liefde

 Prijs: €

 15,95

 

 

Lauren is hoogbegaafd. Daardoor wordt zij door de anderen in haar klas vaak gepest. Behalve door Evelyn, haar hartsvriendin. Zij zijn als het ware twee handen op één buik. Ook Evelyn heeft het niet gemakkelijk met haar ouders die op scheiden staan.
Bij het begin van het verhaal is ieders hoop hooggespannen voor het naderende galabal.
Tegelijkertijd is er Jonathan, ook hoogbegaafd. Hij kan bij niemand terecht, enkel bij zijn oudere zus die hem uitnodigt om mee te gaan naar het galabal.
Lauren en Jonathan ontmoeten elkaar. Liefde op het eerste gezicht is het minst wat je kan zeggen van hun relatie, die fel start maar gaandeweg wel belaagd wordt door de nodige twijfels en onzekerheden die typisch thuishoren bij het 'puberdom'.
Ondertussen is er een uit de hand gelopen incident met de nodige sterke drank tijdens het galabal en een weddenschap die achteraf koppen zal doen rollen...

Bracke slaagt er weer in om taboes te doorbreken en een 'brandend' onderwerp aan te pakken in een verhaal dat je meesleept, deze keer in co-auteurschap met Van Campenhout.
Je voelt dat beide auteurs zich grondig verdiept hebben in het onderwerp en al hun informatie verwerkt hebben in een verhaal dat je niet loslaat. Zeker voor lezers die gek zijn op realistische verhalen is dit een vlot leesbaar en spannend boek.
Enkele keren zijn er wel erg plotse of onduidelijke overgangen en in het schetsen van de personages zijn beide auteurs niet vies van clichés en worden adjectieven soms op een hoopje gesmeten waardoor je subtiliteit mist. Maar deze minpunten brengen je telkens gelukkig niet van het juiste (verhaal)spoor af.

Bij dit boek krijg je gratis een tweede boek: een portret van Dirk Bracke, geschreven door Van Campenhout. Een dialoog via mails die een inkijk geeft in het leven (maar vooral het schrijven) van beide auteurs.
Wat begint als een boeiende beschrijving van hoe Bracke tot schrijven kwam, wordt echter snel enkel een opsomming van zijn boeken met telkens de aanleiding om dit boek te beginnen schrijven. Daardoor verandert deze biografie snel naar promo-achtige schrijfsels over de verschillende boeken zonder meer. Diepgang is zoek. Tegelijkertijd steekt Van Campenhout zijn bewondering voor Bracke niet onder stoelen of banken. Maar  deze overdreven adoratie staat een objectieve biografie in de weg. Jammer. Hier zijn heel wat kansen niet benut.

 

Eric Vanthillo
maart 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:19 april, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012