· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Vlo en Stiekel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Pieter Koolwijk

 Aantal blz.

 127

 Illustrator:

 Linde Faas

 ISBN:

 9789047704324

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 school, pesten, vriendschap

 Prijs: €

 12,95

 

 

Floris wordt gepest op school en is daar niet gelukkig mee. Op een dag verschijnt een erg klein meisje met vuurrood stekelhaar in de klas, Stiekel. Zij lijkt zich van de pestkoppen niks aan te trekken en dient hen met rake antwoorden van repliek. Floris en Stiekel worden vrienden. Stiekel probeert Floris te laten zien wat hij zou moeten doen. Dan ontdekken ze een groot geheim van de grootste pestkop. Maar of dat hen helpt?

Het aanstekelijke optimisme van Stiekel zorgt ook bij de lezer voor een vrolijk en optimistisch gevoel. Door haar houding brengt ze Floris van zijn stuk. Het duurt een hele tijd vooraleer hij doorheeft wat ze hem eigenlijk wil duidelijk maken. Beide kinderen zijn ook elkaars tegenpool. Floris wil eigenlijk helemaal niet opvallen; hij zou zich liefst onzichtbaar maken voor zijn pestkoppen. Naast de opvallende figuur van Stiekel kan niemand kijken. Zij wil juist dat iedereen haar opmerkt. En ze is niet op haar mondje gevallen.
De auteur tracht zijn boodschap over te brengen door Stiekel en haar vader een aantal woorden in de mond te leggen die de lezer willen laten nadenken. Ook door haar aanpak van het pestprobleem van Floris wil de auteur de lezer doen nadenken op welke manier het probleem zou kunnen aangepakt worden. Het is wel de vraag of de lezer de boodschap zal kunnen vertalen naar de eigen (of een gekende) probleemsituatie.
Dit fantasierijke verhaal kan de lezer in ieder geval boeien. De vele kleurrijke illustraties passen perfect bij het verhaal en zullen de lezers zeker aanspreken.
Stiekel heeft zelfs een eigen website waarop weetjes over Stiekel en Vlo te vinden zijn: www.stiekel.info

 

Pol Van Damme
maart 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 maart, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012