· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Verloren

 Reeks:

 

 Auteur:

 Milou van der Horst

 Aantal blz.

 201

 Illustrator:

 (omslag) Getty Images

 ISBN:

 9789021669632

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 school, vriendinnen, gevoelens, depressie

 Prijs: €

 14,95

 

 

Op een dag is Demi’s beste vriendin Lieke spoorloos verdwenen. Demi is in alle staten en wil overal zoeken. Demi maakt zich zorgen, want Lieke heeft het wel eens over de dood gehad en de laatste tijd ging het niet goed met haar. Ze zal toch niet …

Het verhaal begint met de verdwijning van Lieke. Daarna keert het verhaal terug in de tijd en komt de lezer te weten hoe Lieke en Demi elkaar hebben leren kennen, hoe hun vriendschap evolueerde en hoe Demi het moeilijk krijgt als Lieke zich erg vreemd begint te gedragen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Demi, in de ik-vorm. Daardoor weet de lezer ook niet meer dan wat Demi denkt en doet. De lezer krijgt een beeld van Lieke zoals Demi het ervaart. Het verhaal gaat in die zin minder over Lieke dan wel over Demi die zich verantwoordelijk voelt voor haar vriendin en daar zelf erg onder begint te lijden. De relatie tussen Lieke en Demi keert met het opgroeien ook volledig om en dat verbaast Demi, zeker als ze op internet de blog van Lieke leest. Op den duur is dit ook de enige manier die Demi nog heeft om over Lieke te weten wat er in haar omgaat, want  communiceren met Lieke blijkt erg moeilijk.
De verantwoordelijkheid die Demi draagt, doet haar ook vereenzamen. Zelfs als ze uiteindelijk wel vriendinnen krijgt, voelt ze zich schuldig tegenover Lieke. Daarnaast beseft ze wel dat Lieke haar bijna helemaal opeist, wat een zware belasting voor haar is.
Het verhaal wordt realistisch verteld en de personages zijn levensecht geschetst. Toch kan de lezer er niet omheen dat er volwassenen zijn die hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen in het hele verhaal. In de eerste plaats de moeder van Lieke en verder ook de ouders van Demi en de leerkrachten op school tot de verpleging in het ziekenhuis. Mochten die sneller aan de alarmbel hebben getrokken, zou het misschien zover niet zijn gekomen. Demi heeft het probleem meermaals naar voren gebracht, maar er werd maar weinig mee gedaan.
Een weinig opbeurend en enigszins beklemmend verhaal over een meisje dat haar gevoelens niet kwijt kan en nergens hulp vindt.

 

Pol Van Damme
maart 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 maart, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012