· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Camping Zeevos

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hilde Vandermeeren

 Aantal blz.

 95

 Illustrator:

 Harmen van Straaten

 ISBN:

 9789059084353

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 camping, eenoudergezin,manisch-depressief

 Prijs: €

 15,95

 

 

Will woont met zijn broertje en zijn moeder op een camping dicht bij de zee. De camping heet Zeevos en je mag er eigenlijk niet het hele jaar wonen, enkel als je met vakantie bent. Will’s mama is een op-en-neer-mama, die soms heel erg vrolijk is en dan weer erg verdrietig. Maar mama is nu verdwenen. Will weet niet waar ze heen is. Hij wil het niet aan anderen zeggen, want dan moeten ze misschien weg. Maar net nu is meneer Richard gestorven en hij zou de lotto hebben gewonnen. Alleen is het lottobriefje spoorloos. Er loopt nu veel volk rond op de camping. Wanneer duikt Will’s mama terug op?

Dit verhaal speelt zich af op een wat uitgeleefde camping waar een aantal mensen wonen die een beetje aan de rand van de maatschappij leven.
Op een heel eenvoudige manier maar bijzonder treffend weet de auteur de sfeer te schetsen die er op de camping heerst.
Het verhaal wordt volledig verteld vanuit het standpunt van de tienjarige Will, in de ik-vorm. Hoewel het onderwerp toch ernstig is, wordt het op een luchtige en optimistische manier verwoord. De auteur weet zich erg goed in de denk- en belevingswereld van een kind in te leven. Ze verplaatst zich volledig in het personage van Will. Zijn personage is heel herkenbaar in wat hij zegt en denkt en doet. De lezer weet dus ook niet meer dan wat Will denkt en zegt en doet. Ook de andere personages worden beschreven vanuit Will’s gedachtewereld.  De auteur doet dat in een erg makkelijke en duidelijke taal, zonder dat dit ‘kinderachtig’ overkomt.
De lezer leeft erg mee met Will. Als hij zich ‘vast rijdt’ in de smoezen die hij bedacht heeft, breekt op een bepaald moment zijn verzet. De spanning die hij beleeft bij het naderende bezoek van een sociaal assistente, is bijna tastbaar aanwezig.
De lezer is al even opgelucht als Will als alles uiteindelijk goed komt.
Erg boeiend verhaal dat in eenvoudige bewoordingen een sociaal probleem op een erg mooie manier weet te beschrijven. Een aanrader.

 

Pol Van Damme
maart 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 maart, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012