· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Punks Het lek van de Vets

 Reeks:

 

 Auteur:

 Claus Brockhaus

 Aantal blz.

 224

 Illustrator:

 Linde Faas

 ISBN:

 9789044331769

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 avontuur, uitvinding, ontvoering

 Prijs: €

 13,95

 

 

Punks is een adellijke jongen die eigenlijk Jonkheer Antonius Dominicus Hendricus Diederik van Pönckelaer tot Panhuysen heeft. Samen met zijn buurmeisje Luna vermaakt Punks zich in het kasteeldomein. Punks is het liefst in zijn opa’s werkplaats. Die is namelijk uitvinder. Maar nu heeft zijn opa hun hulp gevraagd om zijn nieuwste uitvinding – de Krimper – uit te proberen en er een opdracht mee uit te voeren. Het wordt een hachelijk avontuur dat hen door heel Europa voert. En de tijd is beperkt. Komen ze nog op tijd terug?

Bijzonder leuk en grappig verhaal dat een enorme vaart heeft. De kinderen vallen van het ene avontuur in het andere en hoewel ze zich in een vreemde situatie bevinden, blijft het verhaal geloofwaardig en kan de lezer zich erg goed inleven in hun belevenissen.
De manier van vertellen leunt aan bij de verhalen van Roald Dahl. De kinderen zijn avontuurlijk, eerlijk en spontaan. Ze zijn al wel eens boos op elkaar, maar nemen het telkens weer voor elkaar op. De meeste volwassenen worden in een niet zo fraai daglicht gesteld, op enkele uitzonderingen na. Maar die zijn dan ook jong van hart en geest gebleven. De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op en worden beeldend beschreven. Het verhaal wordt op een humoristische manier verteld vanuit het standpunt van de twee kinderen.
Hoewel bij het slot van het verhaal alles terug in zijn plooi valt, komt het laatste zinnetje wat abrupt en sluit het verhaal niet helemaal bevredigend af.
De zwart-wit illustraties lijken niet helemaal te passen bij de leestechnische vaardigheid die de lezer moet hebben om dit verhaal vlot te kunnen lezen. Daarvoor zijn ze iets te kinderlijk en eerder voor een jonger leespubliek bedoeld.
Een avontuurlijk ‘feel-good’-verhaal dat beslist de moeite waard is. Een aanrader.

 

Pol Van Damme
februari 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 maart, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012