· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De glanzende stad

 Reeks:

 

 Auteur:

 Thijs Goverde

 Aantal blz.

 143

 Illustrator:

 Charlotte Dematons

 ISBN:

 9789025111656

 Uitgever:

 Holland

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 10

 Thema’s:

 avontuur, toekomstverhaal, misleiding

 Prijs: €

 15,90

 

 

In een droog, dor landschap ligt het afgelegen dorpje Twaalfhuizen. Water is schaars en kostbaar. Oude Per vertelt onwaarschijnlijke verhalen aan de kinderen. Sooike, één van de kinderen en geitenhoeder, droomt ervan om avonturen te beleven zoals in de verhalen van Per. Maar in Twaalfhuizen gebeurt nooit iets. Tot op een dag Motorman het dorp inrijdt. Hij is op zoek naar de Glanzende Stad. Velen zijn al naar deze mythische stad vertrokken, maar niemand is ooit weergekeerd. De geheimzinnige Motorman heeft een boodschap, een boodschap speciaal voor Sooike!

De auteur schetst in dit bijzondere verhaal een heel vervreemdend wereldbeeld. De doodeerlijke maar naïeve Sooike gaat helemaal op in het idee dat de Motorman in zijn hoofd heeft geplaatst en hij is er zo van doordrongen dat hij de echte wereld niet meer ziet. Hij ervaart de wereld door de bril die Motorman voor hem heeft bedacht. De ware aard van Motorman is niet zo nobel als wat hij Sooike voorschotelt. Iets wat Sooike helemaal niet opmerkt.
Anderzijds is de manier waarop Sooike de wereld waarneemt zo ontwapenend dat hij de sympathie van de lezer krijgt. Hij krijgt het zelfs voor elkaar anderen te beroeren en voor hem op te komen, zoals de sterke Gor die zijn leven verbindt aan dat van Sooike en hem ten allen tijde wil beschermen en helpen.
Door zijn handelen zal Sooike een belangrijke evolutie op gang brengen die grote gevolgen heeft voor alle bewoners van de maatschappij waarin Sooike leeft.
Het beeld dat de auteur schetst van de wereld waarin Sooike leeft, is niet erg hoopvol. Toch is dit geen deprimerend verhaal geworden. Zonder het te beseffen zal de boodschap die Motorman aan Sooike brengt gevolgen hebben die Motorman absoluut niet had ingeschat.
Het verhaal brengt het goede, maar ook het slechte in de mens naar voren; het eigenbelang stellen boven het welzijn van anderen; het absoluut volgen van de Wet of het volgen van de Menselijkheid onder de bewoners van de wereld. Eigenlijk zware thema’s maar op zo’n manier gebracht dat elke lezer ze kan verstaan.
De boodschap van dit verhaal is dan ook heel duidelijk, zonder dat ze moraliserend overkomt.
De auteur vertelt het verhaal als een alwetend iemand die de gedachten en handelingen van alle belangrijke personages verwoordt, zelfs die van de geit Sancho. Deze geit is zo rechtlijnig in haar denken dat haar gedachten en handelingen de grappige noot in het verhaal vormen. Enerzijds is zij nog dommer dan Sooike maar anderzijds heeft zij veel meer doorzicht dan Sooike.
De vierkleurenillustraties benadrukken nog de sfeer van het verhaal.
Een aanrader!

 

Pol Van Damme
februari 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 maart, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012