· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De dokter en het leger van Davy

 Reeks:

 

 Auteur:

 Edward van de Vendel

 Aantal blz.

 28

 Illustrator:

 Pieter Van Eenoge

 ISBN:

 9789058387240

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 

 AVI:

 voorlezen

 Thema’s:

 ziek zijn, dokter, fantasie, oorlog

 Prijs: €

 15,95

 

 

Davy’s mama belt de dokter want Davy is ziek: hij hoort gedonder en gerommel in zijn binnenste. De dokter luistert en zegt dat hij een leger hoort. Davy moet meteen gaan liggen want de vijand gaat al flink tekeer. Mama en papa zorgen goed voor Davy zodat hij langzaamaan beter wordt....

Dit is een erg mooi, verzorgd prentenboek met een heel herkenbaar thema voor kleuters. De dokter die Davy verzorgt vertelt hem over het leger in zijn binnenste dat tegen de vijand moet vechten. Iedereen speelt het spel mee zodat Davy het gerommel en vreemd gevoel in zijn lichaam een betere plaats kan geven. Edward van de Vendel schreef een erg toegankelijke tekst met vlotte dialogen en levendige beschrijvingen. Hij zorgt voor een originele benadering van het thema ziek-zijn, met voldoende humor beschreven.
Pieter Van Eenoge zorgt met zijn paginagrote illustraties voor de juiste sfeer en toon van het verhaal: Davy ziet er erg ziek uit, op sommige prenten bijna even wit als zijn lakens. Het leger wordt levensecht voorgesteld met soldaten tussen de bomen en struiken. De mooie prenten zijn realistisch getekend en geschilderd. In de prenten zitten soms originele perspectieven zoals bijvoorbeeld wanneer Davy in bed ligt en zijn mama ernaast staat, bijna op dezelfde hoogte. Prachtig om te zien hoe de oorlog tussen en rondom de zieke Davy wordt uitgevochten. De intensiteit en emoties spatten van de prenten. Het kleurenpalet van zijn tekeningen ligt helemaal in de lijn van het ingetogen verhaal en passen perfect bij de gebeurtenissen: ziek, erg ziek, wat beter, helemaal genezen. Nog een grappig detail: in één van de prenten zie je het portret van de illustrator aan de muur hangen.

 

Hilde Umans
januari 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 maart, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012