· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Hotel Aphrodite

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dirk Bracke

 Aantal blz.

 175

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789059084377

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 10+

 Thema’s:

 prostitutie, Polen

 Prijs: €

 18,50

 

 

Jadzia, 15 jaar oud, woont in Polen met haar moeder en haar zussen. Van toekomstperspectieven is nauwelijks sprake. Tot zij op de kermis de blitse en rijke Lech ontmoet. Hij tovert haar een prinsessenleven voor in België en zij volgt hem. Maar daar aangekomen blijkt de realiteit loeihard: zij wordt gedropt in een groezelig kamertje in een klein en vervallen huis in Hasselt. De geveinsde liefde van Lech blijkt snel om te slaan in pooierschap. Want haar schulden moeten afgelost worden ...
Ondertussen is er ook de vijftienjarige Nic. Hij worstelt met de liefde en de meisjes die toch steeds weer afhaken op zijn hazenlip.
Beiden komen toevallig in contact met elkaar. Nic houdt vol en zo komen zij dichter bij elkaar.
Uiteindelijk zal hij zelfs zorgen voor haar redding ...

Dit boek is weer een typische 'Bracke' zoals we hem kennen van zijn ander werk: eigentijds, flitsend en taboedoorbrekend. Het verhaal leest vlot, de gebeurtenissen wikkelen zich af als een rollercoaster. Je leeft als lezer mee met de personages en verbaast jezelf over hun levensomstandigheden en wat hen overkomt. Zij zijn getypeerd als personages van vlees en bloed, maar ik kan me toch niet ontdoen van de clichés waarmee zij omringd worden. Tegelijkertijd blijft het geheel wat op de oppervlakte. Je mist diepgang en ontroering. Deze worden duidelijk overklast door sensatie en snelheid. Sommige verhaallijnen boeten ook in aan geloofwaardigheid. Zoals bv. de reddingsactie van de vijftienjarige Nic. Maar soms kan de realiteit de fantasie overtroeven. En de vlotheid van het ganse verhaal doet je doorlezen waardoor je er niet echt bij stilstaat of het mogelijk is of niet.

Zodus: voor liefhebbers van dit soort realistische, harde en taboedoorbrekende verhalen met enige zucht naar sensatie, een topper die tevens mooi uitgegeven is met  goudgerande pagina's.

 

Eric Vanthillo
februari 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:29 februari, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012