· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De knal in het heelal

 Reeks:

 

 Auteur:

 Lucy & Stephen Hawking

 Aantal blz.

 285

 Illustrator:

 Elly Hees

 ISBN:

 9789049924676

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Aimée Warmerdam, Pimento

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 George and the Big Bang

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 heelal, wetenschap, avontuur

 Prijs: €

 18,95

 

 

Eric, de vader van George’s buurmeisje Annie, is een wetenschapper die meewerkt aan een experiment in Zwitserland. Hij heeft een heel bijzondere computer die je zelfs in een ogenblik naar andere plaatsen kan laten reizen, zelfs naar de ruimte.
Een organisatie van tegenstanders van het Zwitserse experiment wil door media-aandacht de mensen laten geloven dat het experiment gevaarlijk is voor de hele wereld, zelfs voor het hele universum. Ze wil het experiment saboteren. De wetenschapper Kuiper, die Eric al eerder dwarsboomde, is ook lid van die organisatie. Waarom wil hij George dan zo dringend spreken? En waar is het varken van George naartoe?

Dit is het derde boek over George en Annie en hun belevenissen die in verband staan met de ruimte en wat daar gebeurt. De auteurs gebruiken het verhaal als kader om een aantal wetenschappelijke gegevens over de ruimte aan de jonge lezer duidelijk te maken. Het verhaal wordt regelmatig onderbroken om deze informatie te verwoorden. Dat gebeurt telkens op grijze of zwarte pagina’s zodat het verschil met het verhaal duidelijk is. Het lezen van kleine witte tekst op een zwarte achtergrond is wel vermoeiend. De meeste informatie wordt op een eenvoudige en duidelijke manier verwoordt, maar sommige onderdelen zijn toch erg moeilijk te begrijpen. Vooraan in het boek staat een inhoudstafel van al deze informatieve stukjes zodat de lezer achteraf snel die informatie kan terugvinden. Er zijn ook een aantal spectaculaire ruimtefoto’s opgenomen.
Het verhaal zelf over George en Annie bouwt verder op hun eerdere avonturen. Het verhaal staat op zichzelf, weliswaar met verwijzingen naar vorige avonturen maar het vormt geen beletsel als de eerste verhalen niet werden gelezen. Het is een luchtig, soms grappig verhaal dat wel pas vaart krijgt na een lange aanloop. Daarnaast blijft een gegeven van jaloezie vanuit George’s standpunt niet helemaal uitgewerkt. Al blijft dit ondergeschikt aan het doel van dit boek; namelijk de jonge lezer op een bevattelijke manier informatie geven over het heelal, de wetten die daar heersen, de vragen die wetenschappers niet opgelost krijgen en het onderzoek dat men doet naar het ontstaan van het heelal.
Zeker boeiend voor jonge lezers die geïnteresseerd zijn in de ruimte en wat daar allemaal gebeurt. De informatieve deeltjes zijn ook verhelderend voor minder jonge lezers.

 

Pol Van Damme
januari 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 februari, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012