· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Thé Tjong-Khing:Van strip tot sprookje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Joukje Akveld, Annemarie Terhell

 Aantal blz.

 160

 Illustrator:

 Thé Tjong-Khing

 ISBN:

 9789025750046

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 volwassenen

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Thé Tjong-Khing, loopbaan, illustraties

 Prijs: €

 19,95

 

 

Van eind september 2011 tot eind augustus 2012 loopt in Den Haag de interactieve tentoonstelling over illustrator Thé Tjong-Khing. De journalist en publicist Joukje Akveld en de recensente Annemarie Terhell waren er nauw bij betrokken en stelden dit lijvig overzichtswerk samen.
Hierin leren we de illustrator kennen via zijn werk en zijn leven.

In hun voorwoord prijzen zij Khing voor zijn bescheidenheid en zijn nooit aflatende bereidheid om hen inzage te geven in zijn leven. Dat leverde dit erg volledige boek op waarin je chronologisch en helder leest en ziet hoe Khing zich ontwikkelde in zijn stijl en wie of wat hem daarin beïnvloedde.
Over zijn eerste levensjaren in Java in een welstellende familie met een vader die kunst maar niets vond, 'iets waarmee je je boterham niet kan verdienen'. Toch kon Khing het niet laten. Hij tekende voortdurend en verdween in de plaatjes van boeken van o.a. Rie Cramer. Ook in de bioscoop van zijn vader kon hij uren wegdromen bij al die beelden op het witte doek. De wereld die zich hier voor hem opende, beïnvloedde zijn ganse tekenkunst.
Na de oorlog, op zijn 23ste, trok hij naar Nederland om daar (hopelijk) tekenaar van beroep te worden. Maar elke opleiding stootte hem af. Het waren de juiste contacten die hem aan het tekenen brachten: eerst Ton Schilling en later Marten Toonder. Bij die laatste leerde hij zijn vak en zo ontwikkelde hij een omvangrijk stripoeuvre.
Later ging hij romans voor volwassenen illustreren (covers) en nog later kinderboeken voor o.a. Miep Diekman en Dolf Verroen. Hierin evolueerde hij sterk van realistisch naar meer fantasie.
Begin jaren 80 werd hij docent aan de Rietveld Academie, waar hij vele hedendaagse illustratoren inspireerde en stimuleerde.
Nog later volgden de 'Vos en Haas'-reeks en de 'Waar is de taart'-reeks en zijn sprookjes.
De makers gaan ook dieper in op zijn werk nu. De invloed van Indonesië erin, zijn fantastische dieren, de natuur, zijn gebruik van kleur, de beeldende kunst als zijn inspiratiebron, ... Volgens Khing is tekenen “allemaal jatwerk. Je leent van alles van iedereen. Niemand is origineel.”
Achteraan krijg je nog een beeldbiografie met vele foto's van 1935 tot nu. En daarna nog een bibliografie met bekroningen erbij.
Het werd dus een erg volledig boek met veel informatie en tal van invalshoeken. Een stevig en goed onderbouwd boek met vele illustraties, waarvan sommigen nooit eerder verschenen.
Je voelt voortdurend de liefde van de makers voor het werk van Khing. Wat hen siert.

 

Eric Vanthillo
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 januari, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012