· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Nelle

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marc de Bel

 Aantal blz.

 344

 Illustrator:

 Jan Bosschaert

 ISBN:

 9789022326893

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Middeleeuwen, heksenvervolging, avontuur

 Prijs: €

 19,95

 

 

Nelle groeit op bij haar tante Clara buiten het dorp. Haar tante helpt de dorpelingen bij geboortes of ziektes en weet veel over het gebruik van kruiden. Maar er wordt geroddeld in het dorp dat tante een toveresse zou zijn, een heks die aanpapt met de duivel en vervloekingen uitspreekt over dieren en mensen. Tante lacht de roddels weg maar een tijdje later worden Nelle en haar tante opgepakt en van hekserij beschuldigd. Hoe kunnen ze hieruit nog ontsnappen?

Er zijn al ontelbare verhalen over heksen en heksenvervolging geschreven. Een gegeven dat de hedendaagse auteurs en lezers blijkbaar blijft fascineren. Steekt dit verhaal er dan boven uit? Ja en neen. Zoals van deze auteur kan verwacht worden, is het een verhaal dat erg vlot leest. De hier en daar wat gewaagd prikkelende scènes in het verhaal zullen niet zozeer de jonge lezer dan wel een erg beschermende ouder ietwat kunnen choqueren.
Het hoofdpersonage beleeft heel wat hachelijke maar ook prettige avonturen en de jonge lezers zullen zich graag identificeren met de avontuurlijke Nelle. De fantasie en het bijgeloof van zowel Nelle als van de dorpsbewoners zijn een rode draad doorheen het verhaal en vormen ook verbindingselementen tussen verschillende gebeurtenissen in het verhaal.
Hoewel het verhaal erg onderhoudend is, is het erg voorspelbaar hoe het verhaal zal eindigen. Al zal het niet het einde van de heksenvervolgingen hebben betekend. In een voorwoord verantwoordt de auteur waarom hij dit verhaal geschreven heeft. De lezer krijgt er wat historische informatie. Achteraan is een document opgenomen van het historische feit van de veroordeling van ene Clara De Vos uit Cruysem om het verhaal nog meer authenticiteit te geven.
Avontuurlijk en vlot lezend verhaal dat het sterke Epinona echter niet evenaart.

 

Pol Van Damme
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 januari, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012