· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De kleuren van het getto

 Reeks:

 

 Auteur:

 Aline Sax

 Aantal blz.

 171

 Illustrator:

 Caryl Strzelecki

 ISBN:

 9789058387363

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Getto, WO II, Nazi, verzet, onmacht

 Prijs: €

 18,95

 

 

Warschau, oktober 1940. Het stadsdeel van Misja wordt omgevormd tot getto. Binnen de kortste keren kan je er nog amper uit en raakt het getto overvol door de aanvoer van telkens meer joden. Misja moet lijdzaam toezien hoe zijn familie hun huis en hun geld en andere waardevolle zaken verliezen. Dit is echter nog maar een begin. Want dan beginnen de deportaties. Misja wil zich hier niet zomaar bij neerleggen. En hij is blijkbaar niet de enige.

Dit is een heel strak opgebouwd verhaal waarin de auteur en de illustrator de lezer willen duidelijk maken hoe het getto in Warschau is ontstaan en hoe het er aan toe ging, gezien door de ogen van een Joodse jongen. Door de vele zwart-wit illustraties en de bijzondere vormgeving van de tekst willen ze de onmenselijkheid hiervan laten aanvoelen. Daarin zijn ze niet helemaal geslaagd. De lezer wordt niet echt bij de keel gegrepen bij het lezen van en kijken naar dit gebeuren. De ellende, de beklemming, de waanzinwekkende houding van de soldaten, de kou, de honger, de wanhoop, het geheime verzet komen allemaal aan bod. De lezer wordt er slechts ten dele door geraakt. Soms krijgt de lezer de gedachte: Hoe kan het dat deze mensen dit zomaar lijdzaam ondergingen? Zich als makke lammeren naar de slachtbanken lieten voeren? Een aantal onder hen hebben wel hun fierheid en levenstrots bewaard en zullen dan ook in opstand komen. Goed wetende dat ze niet kunnen overwinnen. Dat gegeven wordt door de auteur heel goed onder woorden gebracht.
Het verhaal zet de lezer wel aan tot nadenken over dit gebeuren. Of zet de lezer aan tot het gaan opzoeken van meer informatie over dit gebeuren. Of het bekijken van een film als ‘The Pianist’ van Roman Polanski die dit thema ook aansnijdt.
De vele donkere illustraties en ook het gebruik van donkergrijze bladzijden (met witte tekst) trachten de hopeloze sfeer van het getto weer te geven, maar zelfs de meest duistere illustratie slaagt er niet in om de juiste snaar bij de lezer/kijker te raken.
Een verhaal in een strakke lay-out en een overvloed aan illustraties over een vreselijke periode in Warschau.

 

Pol Van Damme
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 december, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011