· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Wonderdieren

 Reeks:

 

 Auteur:

 Adam Jay Epstein, Andrew Jacobson

 Aantal blz.

 367

 Illustrator:

 Peter Chan, Kei Acedera

 ISBN:

 9789048810468

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Anne Marie Koper

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 The Familiars

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 dieren, magie, avontuur

 Prijs: €

 15,95

 

 

Aldwyn is een zwerfkat die toevallig in een winkel terecht komt waar allerhande magische dieren worden verkocht. Hij wordt dan ook nog gekozen door een tovenaarsleerling, Jack. Aldwyn is wel slim, maar zeker niet magisch. Om zijn hachje te redden speelt hij het spelletje echter mee. Maar dan wordt zijn baasje gevangengenomen door een boosaardige koningin. Aldwyn moet nu, samen met de magische dieren van de andere tovenaarsleerlingen, ten strijde trekken om hun baasjes te bevrijden. Het is het begin van een lange en spannende tocht. Maar hoe lukt Aldwyn dat zonder zijn geheim prijs te geven?

In dit verhaal zijn de dieren de hoofdrolspelers. Zij worden heel erg verpersoonlijkt beschreven en kunnen net zoals mensen met elkaar praten. Door een bepaalde spreuk te gebruiken kunnen de magische dieren ook met hun baasje communiceren.
Aldwyn is een slimme zwerfkat die zich in alle situaties weet te redden, maar moet zien te voorkomen dat de anderen hem ontmaskeren omdat hij geen magie kent. Gilbert is een boomkikker die opkijkt naar andere magische dieren. Hij is wat sloom en volgt meestal wat de anderen doen. Skylar is een gaai die zichzelf heel belangrijk vindt en altijd de leiding wil nemen. Al heeft hij ook zo zijn geheimen en kleine kantjes.
Het verhaal heeft heel wat vaart en de dieren vallen van het ene avontuur in het andere. Meestal zijn het penibele situaties waarin ze terechtkomen en elk op hun beurt weten ze de anderen te redden, zodat ze gelijkwaardig overkomen. Zo komen ze ook bij de geboortegrond van Gilbert, die een probleem met zijn vader moet zien op te lossen. Later komen ze in het gebied waarvan Aldwyn zei dat hij afkomstig was – wat niet waar leek – en valt hij door de mand. Hij moet dan terug het respect van de anderen zien te winnen, wat niet zo eenvoudig is.
In een uitgebreide en spannende finale komt alles, of toch bijna alles, weer goed en blijkt Aldwyn ook een bijzondere gave te hebben; iets wat hij zelf tot dan toe niet besefte.
Heel vlot leesbaar verhaal dat jongere lezers zeker zal boeien. Het gebruik van een groot lettertype en een ruime bladspiegel dragen hiertoe bij. Al kan de soms wat moeilijkere woordenschat voor problemen zorgen.
De zwart-wit illustraties zijn heel erg kinderlijk en passen niet echt bij dit verhaal. Jammer.

 

Pol Van Damme
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:25 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011