· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ssst!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Piet De Loof

 Aantal blz.

 221

 Illustrator:

 (omslag) Pjotr.be

 ISBN:

 9789059327986

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 geluidsoverlast, acties, sabotage, media,
 gehoorschade

 Prijs: €

 15,95

 

 

Ludovic zit op het politiebureau en wordt ondervraagd door een agent. Tijdens deze ondervraging denkt Ludovic terug aan ‘hoe het allemaal begon’. Zijn overgevoelig gehoor werd geschaad door te harde geluiden. Daar wil Ludovic iets aan doen. Zijn eerste acties zijn nog onschuldig maar als die geen effect hebben, besluit Ludovic dat zijn acties krachtdadiger moeten worden. Ook de media krijgt aandacht voor zijn acties. Maar dan loopt het fout.

Dit verhaal over een bijzonder actueel thema begint na een uit de hand gelopen actie van Ludovic. Tijdens de ondervraging op het politiebureau komt de lezer stukje bij beetje te weten wat er voordien allemaal gebeurd is.
Doorheen het verhaal tracht de auteur de lezer te overtuigen van het gevaar van het teveel aan geluid voor het gehoor. Door Ludovics actie komt er ook een reactie, enerzijds van tegenstanders, maar ook van voorstanders en eindigt het verhaal op een positieve manier.
Het personage van Ludovic is het sterkst uitgewerkt; andere personages blijven meer op de achtergrond. Ook al omdat hij zijn acties alleen en anoniem onderneemt.
Terloops wordt de macht van de media als informatieverspreider maar mogelijk ook als een soort ‘manipulator’ aangehaald. Doordat zij aandacht schenken aan de acties van Ludovic, wordt het probleem van de geluidsoverlast in de huiskamers gebracht. Deden zij dat niet dan zouden de acties van Ludovic bijna onopgemerkt blijven.
Het boek heeft een originele lay-out. Het heeft wel een normaal formaat, maar zowat een derde wordt ingenomen door een doosje met een paar oordopjes. Daardoor ontstaat er een zo goed als vierkant tekstboek. De lezer verslindt dan ook al gauw heel wat pagina’s. In de tekst zelf heeft men eveneens expressief gewerkt. Allerhande vormen van lettergrootte en opmaak geven het boek iets aparts. Zo staat bijvoorbeeld boven het hoofdstukje waarin Ludovic last heeft van oorsuizingen over alle bladzijden in koeien van letters TUUUUUUUUUU… alsof de lezer mee last heeft van dat geluid.
Een verhaal over een thema waar heden ten dage veel aandacht aan besteed wordt, in een originele en prettig lezende opmaak.

 

Pol Van Damme
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:25 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011