· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Scoop

 Reeks:

 

 Auteur:

 Arne Sierens

 Aantal blz.

 120

 Illustrator:

 Guido Vrolix

 ISBN:

 9789460010620

 Uitgever:

 Vrijdag

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 fotografie, opgroeien, vriendschap

 Prijs: €

 19,90

 

 

Obi, een gezette jongen van elf, woont alleen bij zijn moeder. Zij is een ambitieuze vrouw die weinig thuis is. Obi leidt dus een vrij eenzaam leven. Want ook met zijn vrienden klikt het niet altijd. Die pesten hem vaak met ‘dikzak’ of ‘olifant’. De enige personen waar hij terecht kan voor hulp of raad is zijn oom en ook wel zijn vriend Dieudonné.
Als zijn oom hem een fotocamera cadeau geeft, begint voor Obi een hobby vol passie. Hij fotografeert er op los en zoekt uit wat hem tot een bekend fotograaf zou kunnen maken. Het lukt niet altijd zo best. Maar op de momenten dat hij zich ontspant en niet al te hard op zijn camera focust, blijkt hij mooie foto's te maken. Zo ontdekt hij waar hij goed in is. En uiteindelijk blijkt hij een bekend fotograaf te zijn ergens in het buitenland. Dat beweert men toch...

Sierens schrijft hiermee zijn eerste jeugdboek. Het is een goed geconstrueerd en vlot, herkenbaar verhaal. Maar wie eerder en andere werk van Sierens kent, mist hierin zijn harde en realistische stijl die vaak de realiteit overstijgt.
De felgekleurde prenten van Vrolix geven het verhaal zijn meerwaarde. Zij ogen als collages van contrasterende kleurvlakken waarop je figuren en landschappen herkent. De figuren hebben geen gezichten, waardoor ze iets universeels krijgen. Mooi om te bekijken en fascinerend op langere termijn.

 

Eric Vanthillo
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011