· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Olifanten in mijn kop

 Reeks:

 

 Auteur:

 Robin Raven

 Aantal blz.

 142

 Illustrator:

 (omslag) Trevillion Images & J. Fitzsimmons

 ISBN:

 9789049924799

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 school, vrienden, leerstoornis

 Prijs: €

 12,95

 

 

Milo zit in het zesde leerjaar en heeft asperger, waardoor hij snel boos wordt en zich niet kan beheersen. De grootste pestkop van de klas heeft het speciaal op hem gemunt. Dan komt er een student stage doen in Milo’s klas. Lesgeven lukt niet zo best, maar met Milo klikt het wonderwel. Voor beiden vormt dit een keerpunt in hun leven.

Dit erg Nederlands gericht verhaal (groep acht, pabostudent…) kan toch boeien door de levensechte beschrijvingen van de personages. Het verhaal draait vooral rond Milo en Johan, de student, en beiden zijn dan ook het best uitgewerkt. De gebeurtenissen zijn heel herkenbaar voor de beoogde doelgroep.
Daarnaast slaagt de auteur er goed in om  te verwoorden wat er bij Milo gebeurt als hij boos wordt; hoe er ‘olifanten in zijn hoofd’ groeien en zijn normale gedrag omslaat in woede waarbij niet veel meer veilig is. Milo is al zo vertrouwd met zijn stoornis dat hij bepaalde elementen kan plaatsen, maar die woede uitbarstingen heeft hij nog niet onder controle kunnen krijgen.
Een sterk moment in het verhaal is wanneer zowel Johan als Milo ontdekken dat ze elkaar kunnen helpen en zo een stap in de goede richting zetten voor hun verdere leven.
Een boeiend verhaal dat heel vlot leest en realistisch verloopt. Het geeft de lezer een ‘inkijk’ in de manier van waarnemen – die niet zo vanzelfsprekend is – van iemand met zulke stoornis.

 

Pol Van Damme
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011