· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ergens, tussen China en de wereld

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mieke A. M. Wissels

 Aantal blz.

 50

 Illustrator:

 Geert Vervaeke

 ISBN:

 9789059084032

 Uitgever:

 Davidsfonds

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 adoptie

 Prijs: €

 19,95

 

 

Het boek begint met twee parallelle verhalen, die samensmelten tot één verhaal. Het ene gaat over een man en een vrouw, ergens in de wereld, die droomden van een kindje. Maar het kindje waarvan ze droomden kwam er niet. Het andere verhaal speelt in China. Daar wordt een meisje geboren dat door haar mama onder een boom wordt achtergelaten. Het meisje komt bij het kinderloze koppel terecht, dat zo zijn droom ziet waar worden.

De auteur is zelf adoptiemoeder en schreef dit verhaal vanuit haar ervaring. In een voorwoord licht ze haar woordkeuze toe: hartouder i.p.v. het algemeen gehanteerde afstandouder, en thuisouder i.p.v. adoptieouder. Het boek sluit af met een uitvoerig informatief gedeelte. Daarin staat de schrijfster stil bij een aantal belangrijke adoptiegerelateerde dingen. Ze vertelt over de adoptieboom, over de wortels die vanuit het thuisland van het kind naar het geboorteland kronkelen. In vraag & antwoord wordt uitgebreid stilgestaan bij de “roots” van het adoptiekind. De stevige stam, de verbinding tussen wortels en kruin, staat symbool voor de openheid waarmee over het adoptiethema kan gepraat worden. Hoe meer openheid, hoe beter de groei en bloei. De kruin staat symbool voor de eigenheid van het kind. Hoe elk blaadje fluisterend het verhaal van het wereldkind vertelt.
Het adoptiethema wordt met veel respect benaderd en door de woordkeuze van de schrijfster op bijzondere wijze belicht. Het boek werd bovendien prachtig vormgegeven, en bijzonder mooi geïllustreerd. Een absolute aanrader voor al wie van ver en vooral van dichtbij met adoptie te maken heeft.

 

Inge Umans
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011