· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mevrouw Ja en Meneer Nee

 Reeks:

 

 Auteur:

 Pieter van Oudheusden

 Aantal blz.

 28

 Illustrator:

 Inge Bogaerts

 ISBN:

 9789020998054

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 samenleven, optimisme, pessimisme

 Prijs: €

 14,99

 

 

Mevrouw Ja is getrouwd met Meneer Nee. Zij is vol vreugde en omarmt het leven, hij moet er altijd eerst nog over nadenken en ziet overal steeds eerst de slechte kant van de zaak. Zij hangt de feestslingers op, hij zorgt ervoor dat zij niet kan vallen. Zij kookt voor al hun vrienden, hij denkt alleen maar aan de afwas nadien. Hij ziet enkel dat ene grijze wolkje in de blauwe lucht, zij weet dat het na de regenbui toch weer opdroogt. Enz.
Meer verschil dan tussen hen kan er dus niet zijn.
Maar op een morgen wil Mevrouw Ja niet uit bed komen. In haar hoofd is het pikkedonker. Zij omarmt het leven, maar het leven omarmt haar niet.
Tijd voor Meneer Nee om in actie te komen ...

Dit grote prentenboek vol levenslust en plezier straalt een energie uit waar je niet omheen kan. Zowel volwassenen als kinderen zullen zich erdoor aangesproken voelen. Want het combineert een herkenbare thematiek met een grote dosis fantasie. Zwaarte en lichtheid gaan hand in hand.
De kleurrijke prenten imponeren in hun sferen en hun originele perspectieven. Zij overstijgen de realiteit en spreken je fantasie aan. Zij vertellen zoveel meer dan de tekst en zijn daarom meer dan het ontdekken waard. Zeker als de sfeer in het boek omslaat, lijkt de duisternis onomkeerbaar.
De eenvoudige tekst, verdeeld in kleine blokjes doorheen de prenten, vertelt de essentie in sobere zinnen. Hij is ritmisch, bedient zich van een gevarieerd woordgebruik en laat zich dus lekker voorlezen.
De opbouw van het verhaal neemt wel een erg lange aanloop. Voorbeeld na voorbeeld volgen elkaar op van hoe verschillend beide personages zijn. Als het verhaal dan omslaat, wikkelt het zich erg snel af. Dit had evenwichtiger gekund. Maar laat het geen nadeel zijn, het boek blijft overeind door de kracht van de prenten en de fijne woorden.

 

Eric Vanthillo
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011