· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Hart gezocht - verloren - gevonden

 Reeks:

 

 Auteur:

 Eef Rombaut

 Aantal blz.

 120

 Illustrator:

 Emma Thyssen

 ISBN:

 9789020999853

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 liefde, echtscheiding, prins en prinses

 Prijs: €

 19,99

 

 

Dit hilarische prentenboek is een hypermodern en flitsend drieluik over de liefde.
In het eerste deel - gezocht - zoekt Prinses teneinderaad een geschikte partner. Er dienen zich tal van kandidaten aan: Ridder Bijziend, Ridder Sterrenoorlog, Ridder Vuurwerk, Ridder Grootzwaard en Ridder Smetvrees. Maar de gele dino die onder haar balkon woont, laat geen enkele ridder door. Uiteindelijk trouwt Nar met haar en zij krijgen twee kinderen: Lang en Gelukkig.
In het tweede deel - verloren - staat Madann voor de deur van het paleis. Zij wil kost wat kost het hart van Nar veroveren en overtroeft Prinses in alles wat zij maar bedenken kan. Want haar kasteel is veel groter, properder en mooier en helemaal van zilver, zij is veel leuker en kent wel 1000 grapjes, zij is veel mooier, zij is stoerder en rookt wel 1000 sigaretten per dag, enz. Nar kiest voor haar en Prinses is hopeloos. Maar als Nar later zijn fout inziet is het te laat. Hij keert terug, maar moet een klein kasteeltje huren naast dat van Prinses. Lang en Gelukkig reizen elke week op de rug van de grote Dino heen en weer.
Tenslotte, in het derde deel - gevonden - gaat Prinses op zoek naar een nieuw lief. Vele mannen komen haar opzoeken, maar geen een heeft voor haar het juiste hart. Tot ze gaat wandelen in het bos en daar de grote reus ontmoet met zijn 2 kinderen Echtig en Techtig. Hun harten passen perfect en zij gaan samenwonen in het kasteel. En leven nog echtig en techtig lang en gelukkig!

Het is een hele kluif, dit boek, dat duidelijk ontstaan is uit een persoonlijke belevenis. Het is erg herkenbaar, maar door zijn hilarische humor en overdrijvingen licht verteerbaar. Subtiliteit is ver te zoeken, groteskheid is de boodschap.
Verhaaltechnisch werken de herhalingen soms vertragend, of komt het verhaal niet echt op gang. Maar de keren dat het wel flitst of zich opbouwt naar een climax toe, werkt het verhaal perfect.
Minder had misschien beter geweest?...
De vormgeving en de prenten zijn al even grotesk en duidelijk. Zij hebben iets onbeholpen en kinderlijk naïef. Rechttoe rechtaan zonder franjes met duidelijke zwarte contourlijnen en felgekleurde vlakken lijken zij op het blad gezwierd met een speelsheid die aantrekkelijk oogt.

Tegelijkertijd met het boek is Prinses nu ook online. Je kan met haar via de site communiceren over scheiding, co-ouderschap en nieuwe broers en zussen. Aan interactiviteit is dus ook gedacht!

 

Eric Vanthillo
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011