· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De kauwgomballenbel

 Reeks:

 Mannetje Koek schrijft een boek

 Auteur:

 Lorraine Francis

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Pieter Gaudesaboos

 ISBN:

 9789020998023

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Siska Goeminne

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 records, beroemd zijn, kauwgom, winnen

 Prijs: €

 9,99

 

 

In 2009 publiceerde Lannoo, nav hun honderdste verjaardag, het boek 'Mannetje Koek schrijft een boek' met daarbij het boekje van Mannetje Koek zelf: 'Het boek van Mannetje Koek'.
Nu, 2 jaren later, blijkt dat Mannetje Koek niet stil heeft gezeten en verschijnen er twee nieuwe boekjes van hem: dit en 'Martha'. En later zullen er blijkbaar nog volgen (o.a. 'Oude Opa Waterman').

In dit boek leent Chocolaatje 'Het Grote Wereldrecordboek' uit de bib van Mannetje Koek. Onder de indruk van al die records wil hij ook een wereldrecord breken en in het boek vermeld worden. Hij gaat de grootste kauwgomballenbel ooit blazen op rolschaatsen. Dit trekt vele belangstellenden aan: de reporter van Banana TV en de ganse televisieploeg, de grote baas van het Wereldrecordbureau,  zijn ouders, Blije Blaadje de nieuwsreporter en Mannetje Koek zelf.
Chocolaatje blaast en blaast tot de bel de ganse kamer vult. En nog blaast hij verder. Tot de bel uit elkaar klapt met een enorme 'Plop!'. Iedereen plakt aan elkaar, en in de vele pogingen om bevrijd te geraken, komen er steeds meer figuren bij: Martha, de oude meneer Ei, de Wortelbroertjes, vier Frieten en de brandweerwagen. Met zijn allen donderen zij de plaatselijke vijver in...

Dit hilarische verhaal leest als een trein die voorbij dendert. Niet diepgaand en ietwat voorspelbaar, maar toch verrassend in zijn wendingen.
Het leukst is de typische stijl van Gaudesaboos. Hoe hij voorwerpen doet leven als een chocolaatje, een koekje, een blaadje, enz. De speelse naïviteit overschrijdt grenzen van de fantasie.
De duidelijk afgelijnde figuren op een witte achtergrond stoeien met een grote dosis absurditeit.
De prenten zitten vol details en te ontdekken voorwerpen met een duidelijke hang naar retro.
De vormgeving van het gehele boek is mooi en opvallend: uitgesneden als een te groot koekje met een stevige kartonnen kaft presenteert het zich als een eerste exemplaar van een lange reeks. Wordt vervolgd dus ...

 

Eric Vanthillo
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011