· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Stil leven

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ted van Lieshout

 Aantal blz.

 61

 Illustrator:

 diverse kunstenaars

 ISBN:

 9789025749774

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2011 (3de herziene druk)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst, kunstgeschiedenis, tentoonstelling

 Prijs: €

 13,95

 

 

Vanuit een persoonlijke fascinatie voor kunstwerken, stelde van Lieshout een tentoonstelling samen van 26 x 2 werken. Een tentoonstelling in een boek waar je doorheen kan bladeren.
De eerste druk van dit boek dateert van 1998 en in 1999 werd het bekroond met een Zilveren Zoen. Na 13 jaren kunnen we ons alleen maar verheugen op deze derde, herziene druk.

Het is geen saai wetenschappelijk werk, maar een hoogst persoonlijke samenstelling met veel commentaren en leuke weetjes.
“Schilderijen hangen niet voor niks zo stil te leven; wat ze willen zijn lieve ogen die naar ze kijken. Daar doen ze stilletjes hun best voor. “ Deze uitspraak beschrijft treffend zijn fascinatie en motivatie voor dit werk.
De opbouw volgt de kunstgeschiedenis, maar doet dit met knipogen en zijsprongen.
Het start met de tekeningen in de grotten van Lascaux en gaat verder met een vaas uit de Oudheid, een Griekse schaal, Romeinse mozaďeken, enz... Tot het soepblik van Warhol, een performance van Beuys, een werk van Dumas en een van Malte Brekenfeld uit 1993.
Van Lieshout kiest werken die hij mooi vindt en werken die hij lelijk vindt.
“Kunst kan aaien, kunst kan van streek brengen, beiden zijn goed.”
Telkens staan 2 werken tegenover elkaar. De link tussen beiden kan het onderwerp zijn, het thema, de lichtinval, de stijl, de tijd, ... De invalshoeken zijn heel divers en verrassend. Typisch van Lieshout!
“Als ik een schilderij mooi vind, hoef ik het niet aan te raken, want dan raakt het mij aan.”
De teksten bij de werken, die hij zelf beschrijft als essays, zijn helder en vlot. Hij verklaart, beschrijft, onderzoekt en prikkelt. Dit met een persoonlijke stijl en engagement die je beroert. Je kan er niet omheen en verneemt leuke weetjes naast zaken die je tot nadenken stemmen. Dit verschaft inzicht en daagt je uit om zelf standpunten in te nemen over moderne kunst.
Daarnaast beschrijft hij ook elk werk kort (met titel, uitvoerder en jaartal) en achteraan sluit het boek af met een register, waarin alle werken nog eens een vermelding krijgen met nog wat meer uitleg, de grootte van het werk en de plek waar je het kan zien.

Een waardevol kunstboek met een typische persoonlijke insteek van van Lieshout. Mooi!

 

Eric Vanthillo
oktober 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 oktober, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011