· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Juttersjong

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sanne Parlevliet

 Aantal blz.

 170

 Illustrator:

 (omslag) Steef Liefting

 ISBN:

 9789047518877

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 vrienden, zee, fantasie, gezin, verhalen, pesten

 Prijs: €

 14,99

 

 

In een jongensgroepje is Brend het ‘zwarte schaap’. Hij moet de lastige karweitjes opknappen en wordt telkens door de andere leden bespot, uitgelachen of verplicht zich te bewijzen in vreemde opdrachten, zoals slapen op een kerkhof of inbreken bij oude Fie. Op een dag ziet Brend een meisje dat hij nog nooit eerder zag. Ze blijkt ook Fie te heten en woont bij oude Fie. Ze intrigeert hem en hij wil haar terugzien. Ondertussen laten de verhalen die zijn overleden opa vertelde hem niet los. Dan vindt het groepje een revolver onder het zand.

Dit verhaal heeft een opmerkelijk lay-out: het verhaal begint al op de omslag, een vreemde ervaring in elk geval. Het hele verhaal speelt zich eigenlijk op een erg korte periode af. Maar doorheen een hele reeks verhalen, terugblikken en herinneringen wordt deze chronologie bijzonder sterk vertraagd. Dit is echter niet in het nadeel van het verhaal. Al deze stukjes tussendoor geven juist meer kracht en verduidelijken de gebeurtenissen die op die ene namiddag en ochtend plaatsvinden.
De beschreven omgeving is eerder naargeestig: een verloren en erg gesloten dorp ergens achter een duinenrij, waar eigenlijk nooit iemand komt en alle inwoners ook nog eens erg op zichzelf zijn.
Bij Brend lopen de verhalen van zijn opa, realiteit en fantasie zo door elkaar heen dat hij dikwijls aan zichzelf twijfelt. Anderzijds zijn het net deze verhalen en zijn fantasie die hem de moed geven zich tegen het groepje te verzetten dat hem steeds vernedert omwille van zijn handicap.
Uiteindelijk zal Brend – net door de verhalen van zijn opa en zijn fantasie – de kracht vinden om de leider van het groepje te trotseren. Hij is de enige van het groepje die sterker uit het verhaal komt en wil veranderen, groeien om aan de verstikkende sfeer in het dorp te kunnen ontsnappen.
Een boeiend verhaal over een underdog die door zijn achtergrond en inlevingsvermogen zich een plaats weet te veroveren in zijn wereld.

 

Pol Van Damme
oktober 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:06 oktober, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011