· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Stormvaart

 Reeks:

 

 Auteur:

 Suzanne Wouda

 Aantal blz.

 198

 Illustrator:

 (omslag) Shutterstock

 ISBN:

 9789021669298

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 avontuur, zeilvaart, scheepsknecht, vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

1691. Na een ruzie met zijn zeer strenge stiefvader verstopt Chris zich als verstekeling op het schip ‘De dageraad’ dat al snel uitvaart. Hoewel hij er al altijd van droomde om te varen, is het leven aan boord geen pretje. Een zware storm slaat het schip uit koers; een tekort aan drinkwater en vers voedsel zorgt voor zieken aan boord. Dat is echter nog niets vergeleken met de entering door een berucht piratenschip dat hen meevoert naar Jamaica. Zijn ze nu medeplichtig aan piraterij?

Origineel kan je dit verhaal moeilijk noemen. Er zijn al ontelbare avonturenverhalen geschreven rond dit thema. En de jonge, twaalfjarige held overkomt ook bijna alles wat er kan gebeuren op zo’n lange zeereis.
De lezer krijgt het verhaal verteld door de ogen van Chris zelf, in de ik-vorm. Zo weet de lezer even veel (of even weinig) als Chris zelf. Chris heeft het niet gemakkelijk; hij komt niet overeen met zijn oudere broer, hij kan niets goed doen voor zijn stiefvader die erg losse handen heeft en zijn vader is slechts een herinnering uit zijn jongste kinderjaren. Chris vertrekt als een ‘groentje’ op het schip maar evolueert naar een gehard zeeman. Toch blijft hij gevoelig voor de dingen die er rondom hem gebeuren. Een historische gebeurtenis uit de geschiedenis van Port Royal wordt in het verhaal verwerkt en speelt zelfs een redelijk cruciale rol.
De personages uit het verhaal zijn vrij typisch beschreven. De zeemannen zijn ruw en brutaal, de schipper is erg streng om zijn bemanning in het gareel te houden, de scheepsjongens zijn manusjes-van-alles. Doorheen het verhaal krijgt de lezer een beeld van het weinig comfortabele leven aan boord van zo’n koopvaardijschip uit die tijd.
Het verhaal leest vlot en heeft een behoorlijke vaart. Goed voor enkele uren ontspannen leesplezier.

 

Pol Van Damme
augustus 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 september, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011