· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Matched

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ally Condle

 Aantal blz.

 285

 Illustrator:

 (omslag) Samantha Aide

 ISBN:

 9789047703198

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Jesse Goossens

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Matched

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, samenleving, verliefdheid, verzet

 Prijs: €

 16,95

 

 

In de Unie is alles tot in de puntjes geregeld. De inwoners moeten gewoon volgen, alles wordt voor hen geregeld, tot hun partner toe. Cassia is niet anders gewend. Maar dan maakt de Unie een foutje, dat voor Cassia verregaande gevolgen heeft. Het zet haar aan tot nadenken, iets wat in de Unie niet echt wordt gewaardeerd. Cassia bekijkt de Unie plots met heel andere ogen en dat is niet alleen voor haarzelf gevaarlijk, maar voor heel haar omgeving!

‘Matched’ is het eerste deel van wat een sciencefiction trilogie moet worden. In eerste instantie lijkt het verhaal niet op gang te willen komen. Alleen groeit er een zenuwslopende,  verontrustende sfeer. De lezer voelt zich al evenzeer bedreigd als Cassia. Maar dan versnelt het verhaal en is de lezer verkocht. Hij/zij kan het boek niet meer wegleggen tot de laatste bladzijde is omgekeerd. En dan weet de lezer dat dit niet het einde is van dit verhaal. Al zal hij/zij nog wel enig nagelbijtend geduld aan de dag moeten leggen voor het vervolg.
Het verhaal doet denken aan klassiekers als ‘Heerlijke Nieuwe Wereld’ of ‘1984’ waarin ook al zo’n perfect georganiseerde maatschappij toch niet zo perfect blijkt te zijn. Of veel recenter, de trilogie van Susanne Collins met ‘De Hongerspelen’.
De jongeren in het verhaal zijn levensecht beschreven en de gebeurtenissen komen bijzonder geloofwaardig en realistisch over. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Cassia, in de ik-vorm. De lezer weet dus ook niet meer dan wat Cassia weet of ziet of hoort of voelt. De lezer ‘ziet’ de ouders en andere personages ook door de ogen van Cassia. Daardoor wordt de dreigende sfeer die de controlerende en dirigerende Unie uitstraalt, versterkt.
Al speelt het verhaal in de toekomst, de auteur legt haar personages uitspraken in de mond en gedachten die de hedendaagse lezer zeker ook aan het denken zet over dingen die in onze huidige samenleving al als normaal worden beschouwd. ‘Big Brother’ is niet zo ver weg als we soms denken.
Net zoals menig ander sterk jeugdverhaal, zal dit verhaal verfilmd worden.
Een erg sterke aanrader! En nu aftellen tot het tweede deel verschijnt!

 

Pol Van Damme
augustus 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 september, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011