· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Engelenmoord

 Reeks:

 

 Auteur:

 Wendy Stroobant

 Aantal blz.

 176

 Illustrator:

 (omslag) Bart Luijten

 ISBN:

 9789059084070

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 fotografie, gevangenis, anders zijn, 19de eeuw

 Prijs: €

 15,95

 

 

Eind 19de eeuw. Louise, dochter van de gevangenisdirecteur, droomt van een leven als fotografe. Maar ze wordt opgevoed in de nonnenschool tot een goede huisvrouw. Toch is Louise nieuwsgierig en ondernemend. Ze gluurt naar de gevangenen vanuit het raam en gaat naar een spannende seance bij een gravin, waar de geest van de kleine Olga verschijnt. En dan is er gevangene nummer 22. Zij zou die moeten redden. Maar waarom? En hoe?

De auteur slaagt erin om de lezer vanaf de eerste bladzijde te boeien met een vreemd tafereel. Het blijft lang een raadsel wat dit tafereel met het verhaal te maken heeft. Tot Louise door de loop der omstandigheden in contact komt met de knappe zoon van de burgemeester. Die lijkt bijzondere aandacht voor haar te hebben, wat de jaloezie van een heleboel meisjes opwekt.
De auteur voert de lezer mee naar het leven van de bourgeoisie aan het einde van de negentiende eeuw. Het leven verliep er heel anders dan heden ten dage. Sommige beweringen, uitspraken en opvattingen komen de hedendaagse lezer bijna lachwekkend over maar waren blijkbaar heel normaal voor die tijd. In die zin is Louise haar tijd vooruit door bij een aantal zaken vraagtekens te zetten en zich niet te gedragen zoals een meisje in die tijd zich hoorde te gedragen.
Enkele andere personages roepen ook vragen op. Zo evolueert de houding van Louises vader wel heel erg tegenover Louise zonder dat zij daar inspraak over mag hebben. Hij reageert op sommige momenten wel erg vreemd. En dan is er de kleine broer van Louise die denkt dat hij een vogel is – het doet de lezer dadelijk aan Iep denken van Joke van Leeuwen – maar die nog het meest normaal lijkt te denken en te reageren. Hij past niet helemaal in het verhaal alhoewel er wel een reden is waarom dit jongetje in het verhaal zit.
Van deze auteur zijn al een aantal historische verhalen verschenen. Dit verhaal springt er uit in die zin dat het het meest luchtige is, soms zelf grappig. Al bij al leidt het tot een dramatisch gebeuren dat het leven van Louise drastisch zal veranderen, maar dat hoeft niet altijd negatief te zijn.
Vlot verteld verhaal over een ondernemend meisje in een nog niet zolang verleden waar een eerder bekrompen gedachtegoed normaal leek te zijn.

 

Pol Van Damme
augustus 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 september, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011