· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De ring van de wraak

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hedwig Van de Velde

 Aantal blz.

 181

 Illustrator:

 (omslag) Jan Bosschaert

 ISBN:

 9789059084117

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Gallo-Romeinen, wraak, liefde, strijd

 Prijs: €

 15,95

 

 

Eind tweede eeuw na Christus. De Romeinen zijn nog steeds de baas in onze streken, maar veel van de inwoners hebben hun gebruiken overgenomen en drijven handel met de bezetters. Vindux wil graag soldaat worden in het Romeinse leger en gaat de grenzen van het Rijk beschermen. Zijn zus Rina is verliefd op Marbex, een jonge kunstsmid. De streek wordt echter geplaagd door overvallen van Gallische opstandelingen en van over de Rijn wordt de druk van de Chauken groter en groter. Wat zal de toekomst brengen?

De auteur heeft het de lezer niet gemakkelijk gemaakt. Door een veelheid aan verhaallijnen en intriges loopt de lezer na een tijdje verloren in het verhaal. Een oude onopgeloste moord blijkt nog steeds de gemoederen te verhitten en tweedracht te zaaien tussen Marbex en zijn broer Druor. Een bevelhebber van het Romeinse leger is niet zuiver op de graat, al is het niet helemaal duidelijk waarom. Een groep opstandelingen wil, onder leiding van een druïde, trachten de Romeinse bezetter te verjagen. Germaanse stammen van over de Rijn doen uitvallen. En daarnaast zorgen Rina en haar vriendin nog voor een romantische noot in het verhaal.
De lezer fronst op bepaalde momenten toch de wenkbrauwen bij een zoveelste wending in het verhaal.
Het verhaal wordt door de auteur verteld, afwisselend vanuit het standpunt van Rina, Vindux of Marbex, zonder dat dit wordt aangegeven. Ook dit zorgt soms voor verwarring.
Het verhaal schetst wel een beeld over het leven tijdens die periode in onze streken. Het geeft mensen weer die oude tradities willen behouden en in conflict komen met mensen die zich willen spiegelen aan de leefwijze van de Romeinen. Die Romeinse soldaten lijken nog steeds op de gewone Gallische mensen neer te kijken en beschouwen hen eerder als minderen.
Toch kan deze schets het verhaal niet helemaal redden.

 

Pol Van Damme
augustus 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 september, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011