· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De Keizer van Nihon-Ja

 Reeks:

 De Grijze jager, deel 10

 Auteur:

 John Flanagan

 Aantal blz.

 472

 Illustrator:

 (omslag) www.blacksheep-uk.com

 ISBN:

 9789025748180

 Uitgever:

 J.H. Gottmer

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Laurent Corneille

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

Ranger’s Apprentice, The Emperor of Nihon-Ja

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 belegering, oorlogstactiek, avontuur

 Prijs: €

 14,95

 

 

Terwijl Will en Halt op bezoek zijn bij Toscaanse hoogwaardigheidsbekleders voor een officiële missie, blijkt Arnaut spoorloos te zijn verdwenen in het verre Keizerrijk van Nihon-Ja. Samen met Alyss en Evanlyn trekken ze met Gundar en zijn Skandisch wolvenschip op onderzoek uit. Maar waar te beginnen? En onderweg loeren er nog andere gevaren.

Voor dit tiende avontuur trekken de vrienden naar verschillende streken. Halt en Will vertoeven in Toscane; Arnaut bevindt zich in een Keizerrijk dat aan het Oude Japan of China doet denken. Uiteraard speelt het avontuur de belangrijkste rol en daarin blinkt deze reeks voldoende uit. Ondertussen evolueren de personages nog steeds. De jonge, onervaren Will en zijn vrienden uit de eerste verhalen zijn ondertussen al ervaren volwassenen geworden en er beginnen zich romantische gebeurtenissen te voltrekken, waarbij ook jaloezie om de hoek komt kijken.
Doorheen het verhaal worden ook de verschillende gevechtstactieken verduidelijkt die in het verhaal een rol spelen en die zijn in het Keizerrijk duidelijk verschillend van die van de Toscaanse soldaten. Samen met hun eigen vindingrijkheid weten de vrienden ook nu weer het onheil het hoofd te bieden en wordt de orde hersteld.
Het lijkt dat de auteur voor dit tiende verhaal alle belangrijke personages een rol heeft willen geven want ook hun Aridische vriend Selethen gaat mee op de expeditie.
De lezer weet in het begin meer dan de vrienden Halt en Will omdat het verhaal afwisselend wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Arnaut en vanuit het standpunt van Will en zijn vrienden. Later in het verhaal zullen beide samenvloeien en dan chronologisch verder verlopen.
Dit boek kan apart van de andere worden gelezen, maar dan zal de lezer een groot aantal eigenschappen en eigenaardigheden van de verschillende personages missen en mogelijk de wenkbrauwen fronsen bij een aantal uitspraken of handelingen.
Een spannend, ontspannend verhaal waarbij de afloop – die min of meer al op voorhand gekend is – minder belangrijk is dan het te beleven avontuur.

 

Pol Van Damme
augustus 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 september, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011