· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Exit

 Reeks:

 

 Auteur:

 Tim Kestens

 Aantal blz.

 112

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789044815603

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 vriendschap, drugs, zelfmoord, schuldgevoel

 Prijs: €

 14,95

 

 

Leon heeft zelfmoord gepleegd. Dat is een grote schok voor de vier vrienden Bas, Thijs, Finn en Jelle. Ze beseffen onmiddellijk dat zij de oorzaak zijn en gaan elk op hun manier met dit gegeven om. De vier vrienden hadden al wel wat uitgestoken, maar met Leon zijn ze te ver gegaan. Door zijn zelfmoord beseffen ze dat hun gedrag fout was en welke gevolgen dat kan hebben. Ook raken ze geconfronteerd met het al dan niet aanwezige schuldgevoel bij hun vrienden. Niet iedereen kan deze last dragen…

In elk hoofdstuk kruip je in de gedachten van een van de vier vrienden. Daardoor krijg je zicht op hun karakters, de verhoudingen in hun vriendengroepje, hun gedrag na de zelfmoord van Leon. Je komt ook in stapjes te weten wat de vier al allemaal op hun geweten hebben en wat er eigenlijk tussen hen en Leon is voorgevallen. De verwerking van die zelfmoord is erg complex, de jongens reageren erg verschillend op dit trieste bericht. Het verandert hun leven.
Dit is een sterk staaltje psychologie, een debuutroman die je onmiddellijk bij de keel grijpt. De personages zijn levensecht en hun gevoelens worden zeer realistisch beschreven. Het is dan ook een aangrijpend relaas van de gevolgen van een impulsieve daad, die de levens van alle betrokkenen compleet overhoop haalt.

 

Mik Ghys
juli 2011 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 juli, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011