· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Driedelig paard

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ted van Lieshout

 Aantal blz.

 91

 Illustrator:

 Ted van Lieshout

 ISBN:

 9789025857806

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 poëzie, leven, blokgedicht, beeldsonnet

 Prijs: €

 13,95

 

 

Ted van Lieshout, die reeds tal van prijzen ontving en in 2009 de niet geringe driejaarlijkse Theo Thijssenprijs kreeg voor zijn gehele oeuvre, blijft zichzelf uitdagen en de lezers verbazen met nieuwe vormen en originele ideeën. Als een creatieve duizendpoot speelt hij met taal en beeld.

Zo creëert hij in deze nieuwe bundel nooit eerder geziene blokgedichten, die hij aanvult met beeldsonnetten.
Je moet als lezer even wennen aan het lezen van die blokgedichten. Want door de strenge, rechtlijnige blokvorm ter grootte van telkens de hele pagina helpt de lay-out je niet vooruit qua inhoud. Enkel de tekst geeft zijn inhoud prijs.
Maar eens je aan het lezen bent, ontdek je een rijkdom aan verhalen, ideeën, wendingen, gebeurtenissen, ...
Sommige blokgedichten lijken op een brief, andere op een beschrijving van een gebeurtenis. Sommige zijn sterk autobiografisch, andere schuren aan tegen gekende sprookjes of universele waarden en beelden. Allemaal zijn ze helder en herkenbaar en balanceren ze tussen proza en poëzie.
Inhoudelijk vatten zij het leven samen in al zijn facetten: over een aangespoelde zeemeermin op het strand, over een zus die niet wakker wil worden, over een hond die kabouters doodbijt, over de lepeltjes in de besteklade, over een zoon die een afwezigheidsbriefje schrijft voor zijn vader, over dubbel geconcentreerd water ter voorkoming van urineverlies, over een paard als driedelig verjaardagscadeau, over een jongen die bekent dat hij homo is, over papa en zijn kinderlokkerjas, over vriendschap en erbij willen horen, over jaloerse moeders, enz. ...
Tussen al die gedichten vind je, op zwarte pagina's, de esthetisch ogende beeldsonnetten. Van Lieshout bewerkt gefotografeerde voorwerpen met de computer en monteert ze na elkaar volgens de structuur van het sonnet. Zo rijmt hij met voorwerpen als pruimen, wasknijpers, schijfjes champignons, uitdrogende appelhelften, enz. ... Dit levert stuk voor stuk plaatjes op die, door hun eenvoud en hun strengheid in vorm, je aanspreken op je fantasie.
Naast al die mooie beelden wordt het boek ook nog opgefrist met luchtige tekeningen die vaak niet meer zijn dan een detail van een silhouet, maar dan zo gekozen dat je verbeelding erdoor wordt aangewakkerd.
Achteraan, in het nawoord, schrijft van Lieshout helder en direct over de werkwijze van de blokgedichten en de beeldsonnetten en prikkelt hij zo de lezer om zelf aan de slag te gaan.

Kortom, weer eens een gedegen voltreffer, zowel uiterlijk als inhoudelijk, die in geen enkele boekenkast mag ontbreken. Vandaar een stevige aanrader!

 

Eric Vanthillo
juni 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 juli, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011