· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Diep in het woud – verzamelde verhalen
 van Ovidius  (+CD)

 Reeks:

 Kleine klassiekers

 Auteur:

 Michael De Cock

 Aantal blz.

 168

 Illustrator:

 Gerda Dendooven

 ISBN:

 9789059083929

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 klassieke mythologie, metamorfosen, verhalen

 Prijs: €

 24,95

 

 

Michael De Cock en Gerda Dendooven werkten reeds eerder samen aan 'De lange weg naar huis. Het verhaal van Odysseus' en 'Vliegen tot de hemel. Het verhaal van de Minotaurus'. Beiden originele en gedegen bewerkingen van de bekende mythische verhalen, zowel in tekst en beeld als in hoorspel.
Deze keer plukten zij uit de 'Metamorphosen' van Ovidius en bewerkten zij 16 verhalen tot een bundel die respect afdwingt.

De Cock slaagt er weer in om de Oudheid tot leven te brengen in het hier en nu voor een jong publiek. Met respect voor het origineel hervertelt hij de verhalen die Ovidius schreef in de tijd net voor en na Christus. Dat doet hij helder, spannend en met een milde humor.
Hoe de oude Philemon en Baucis het bezoek kregen van de goden Jupiter en zijn zoon Mercurius, hoe de domme koning Midas aan zijn ezelsoren kwam, over de tomeloze maar onbeantwoorde liefde van Echo voor de wondermooie Narcissus, hoe Daphne die van de liefde niet moest weten een laurier werd, het hartverscheurende verhaal van Orpheus en Euridice in de onderwereld, en nog veel meer. Stuk voor stuk verhalen die mee aan de basis liggen van onze Westerse cultuur.
De verhalen staan niet op zich, maar worden omkaderd door de verhalen over Ovidius zelf. Hoe hij verbannen werd door keizer Augustus naar Tomis, een plek 'aan het einde van de wereld' en hoe hij er in eenzaamheid zijn dagen sleet met schrijven en hopen om ooit terug te keren.
Dit alles is treffend geïllustreerd door Gerda Dendooven. Haar gekende stijl sluit hier perfect bij aan. Zij schetst met speelse lijnen figuren uit de Oudheid en geeft ze een moderne 'touch'. Zij speelt met kleuren, soms bont, soms zacht, en vangt zo telkens de juiste sfeer die de verhalen oplicht. Haar silhouetten spreken boekdelen door expressieve houdingen en doordachte composities.
Je kan de verhalen beluisteren op de bijgeleverde cd. Geen saaie vertelling, maar heldere en aangename stemmen 'spelen' de verhalen, verlevendigd door bijpassende geluiden en fijne, niet opdringerige composities en arrangementen van Frank Vaganée die uitgevoerd worden door het
Brussels Jazz Orchestra. Een hoorspel dat je meesleept en je verbeelding activeert.

Door het gehele opzet is dit werk meer dan een aanrader. Het is een must in ieders boekenkast!

 

Eric Vanthillo                                                                                               
juni 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 juli, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011