· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De duif die niet kon duiken

 Reeks:

 

 Auteur:

 Edward van de Vendel

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Alain Verster

 ISBN:

 9789058386915

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 duif, school, diploma, fantasie

 Prijs: €

 17,50

 

 

Telemark is een gevoelige duif die niet kan of durft duiken.
Als op een dag alle jonge duiven hun duikproef moeten afleggen voor een welverdiend diploma, wacht hij angstig zijn beurt af. Ieder moet van de dakgoot naar beneden duiken, naast de mensen terecht komen en een korstje of een kruimel oppikken en terug mee naar boven voeren. Nog zeven duiven te gaan, en dan is het de beurt aan Telemark...
De angst benauwt hem en zijn gedachten springen alle kanten op. Hoe dichter hij zijn beurt nadert, hoe kleiner hij zich voelt. Tot het zo ver is ...
En sindsdien is het 'saladevallen' de populairste duivensport over heel de wereld.
Ook al was het misschien per ongeluk gebeurd, toch geniet hij nu tevreden aan de zijde van het lieve Doefje van de rust, en de liefde.

Van de Vendel schrijft met mooie woorden (poëzie is nooit ver weg) dit fantasierijke verhaal waarin velen zich zullen herkennen. Hij bouwt het geheel vakkundig op naar een verrassend einde door enerzijds de gedachten van Telemark (die heftiger worden naarmate zijn duikbeurt nadert) en anderzijds het aftellen van de duikende duiven voor hem (die het verhaal stuwen).
Hij beschrijft de duiven als waren het mensen. Zo heerlijk herkenbaar!
Het hilarische einde brengt je aan het lachen en stemt je gelukkig dat het zo mocht aflopen met Telemark.
Maar wat het boek helemaal bijzonder maakt is het grote formaat en de uiterst sfeervolle illustraties van Verster. Hij benut de volle pagina's met grote schilderijen in zachte tinten waarin oude foto's verwerkt zitten. Zij hebben iets meditatiefs en tegelijkertijd zitten ze vol leven. Zij tonen het leven van de duiven en de wedstrijd die zich afspeelt, maar zij associëren ook vrij op de gedachtenwereld van Telemark. Er valt heel wat in te ontdekken, en je hebt alles niet meteen gezien vanaf de eerste kijkbeurt. Zij zijn van een kwaliteit die je aanspreekt op je intuďtie en je verbeeldingskracht.
Als debuut kan dit tellen! En het doet ons uitkijken naar nog ...

Kortom, een mooi en toegankelijk boek dat zowel kinderen als volwassenen aanspreekt en waarin tekst en tekeningen elkaar perfect aanvullen.

 

Eric Vanthillo
juni 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 juli, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011