· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De klauwen van het woud

 Reeks:

 

 Auteur:

 Carrie Ryan

 Aantal blz.

 331

 Illustrator:

 (omslag) Wessel Wessels/Arcangel Images/

 ISBN:

 9789044329735

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Sabine Mutsaer, Jasper Mutsaers

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 The Forest of Hands and Teeth

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 gesloten gemeenschap, dreiging, vlucht

 Prijs: €

 16,95

 

 

Mary woont in een volledig omheind dorp. Dat is wel nodig want daarbuiten leven de Ziellozen in het Woud van Klauwen en Tanden. Buiten het hek kan je niet overleven, je wordt gebeten door een Zielloze en je wordt er zelf een. Bewakers controleren voortdurend het hek om te voorkomen dat de Ziellozen het dorp binnendringen. Als dit op een bepaald ogenblijk toch gebeurt, kan Mary nog net ontsnappen met enkele anderen. Maar ze zitten op een smal pad tussen twee hekken en weten niet wat hen te wachten staat.

Dit verhaal grijpt je met zijn klauwen vast en laat je niet meer los, zelfs lang nadat je de laatste bladzijde met een zucht van opluchting hebt omgeslagen.
In het begin heeft de lezer iets van een ‘déjà-vu’. Het verhaal lijkt te beginnen zoals de film ‘The village’ over een heel erg geïsoleerd dorp met een heel gesloten gemeenschap die aan strenge regels moet voldoen. In dit boek lijkt dan een combinatie te worden gemaakt met ‘I’m a legend’, de film over een besmettelijk maar dodelijk virus. In het boek worden de mensen echter zombies, wiens enige drang is om andere levende wezens te bijten zodat zij ook zombies worden. Het verhaal heeft ook iets van het schitterende boek ‘De Hongerspelen’ waarin mensen bedreigd worden en moeten zien te overleven. Alleen is het in ‘De klauwen van het woud’ geen georganiseerde bedreiging maar een waarvan de oorsprong pas halverwege het verhaal wordt verteld.
Het verhaal komt behoorlijk griezelig over, naar het horrorachtige toe, en de spanningsboog blijft tot op het laatste aangehouden.
Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm vanuit het hoofdpersonage Mary. Daardoor weet de lezer ook niet meer dan wat zij zegt, denkt, doet en ervaart.
De personages en de gemeenschap waarin ze leven worden heel nauwgezet en levensecht beschreven. De leiding van de gemeenschap steunt op een ‘Zusterschap’ die de gemeenschap erg strikt volgens het geloof leidt. Dat ondervindt Mary ook, maar zij ontdekt ook dat de Zusterschap geheimen heeft voor de gemeenschap. Geheimen die tot dramatische gevolgen zullen leiden.
Ondertussen speelt ook nog de liefde een belangrijke rol. Mary wil trouwen met haar grote liefde maar wordt door de zusterschap aan iemand anders toegewezen. Doordat deze beide mannen mee op de vlucht zijn, speelt dit element doorheen het hele verhaal. Het contrast tussen deze relaties en de bedreigingen die hen boven het hoofd hangen, versterken nog de geloofwaardigheid en de spanning in het verhaal.
Een sterke aanrader, maar absoluut niet voor gevoelige zielen!

 

Pol Van Damme
juni 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 juli, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011