· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Eilanden in de wind

 Reeks:

 Skyland

 Auteur:

 David Carlyle

 Aantal blz.

 261

 Illustrator:

 (omslag) Iacopo Bruno

 ISBN:

 9789054616856

 Uitgever:

 Bakermat

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Italiaans: Versis

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Skyland – Isolo nel Vento

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 science fiction, milieu, watertekort, avontuur

 Prijs: €

 17,95

 

 

In een verre toekomst is de aarde zoals we die kennen verdwenen. Ze bestaat nog slechts uit losse fragmenten die in de ruimte hangen. Er heerst een bijzonder strak regime waarin persoonlijke ideeën en acties heel erg beperkt zijn. De zoektocht naar water is van levensbelang. Twee jongeren met een totaal verschillende achtergrond komen samen bij een groep rebellen om de strijd aan te binden tegen het onverbiddelijke systeem.

Dit is een eerste deel van alweer een nieuwe reeks verhalen die niet afgerond zijn na het lezen van dit boek en de lezer dus verplicht om ook de volgende delen te lezen om het geheel te kunnen begrijpen.
De plaats van het gebeuren is erg moeilijk voorstelbaar. De aarde is uiteengevallen in ontelbare eilanden die in de atmosfeer drijven; de kern van de aarde is om een onbekende reden verdwenen. Op sommige eilanden kan je blijkbaar dagen rondlopen, die zijn immens groot, terwijl andere te klein zijn om bewoond te worden en weer andere met bruggen met elkaar zijn verbonden.
De mensheid is ook heel erg veranderd. Een groep voelt zich oppermachtig en heeft de macht. Zij bezitten ook een bijzondere gave. Een andere groep moet onderdanig alle werkjes uitvoeren. Toch blijken er ook nog onafhankelijke mensen te bestaan die hun eigen beslissingen nemen. En dan is er een rebellengroep die de strijd aanbindt voor een menswaardiger bestaan voor iedereen. De zoektocht naar water is voor alle groepen hetzelfde.
Het verhaal wordt door de auteur verteld, voor het grootste deel afwisselend vanuit het standpunt van de twee jongeren, Valerie en Lorenzo. Lorenzo blijkt heel erg toevallig en zonder het zelf te weten een belangrijk document te hebben gevonden uit 2078 waarin de verklaring zou te vinden zijn van het uiteenvallen van de aarde in de losse eilanden. Nu zijn de machthebbers toevallig ook op zoek naar dit document.
Na het lezen van dit eerste deel is de lezer nog even onwetend als bij het begin van het verhaal. Blijkbaar is dit boek een eerste opzet en moet het echte verhaal nog beginnen.
Heel dit gebeuren komt bij de lezer vrij ongeloofwaardig over. Door het verspringen van plaats en tijd wordt het geheel erg onoverzichtelijk en verwarrend.
Wat overblijft is een avontuurlijk verhaal met een aantal vreemde elementen waarbij de lezer zich moeilijk een beeld kan vormen. Midden in het boek staan een aantal illustraties die de lezer enigszins een idee moeten geven hoe de wereld er in 2251 zou uitzien.

 

Pol Van Damme
mei 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 juni, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011