· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Vuurkraal

 Reeks:

 

 Auteur:

 Noëlla Elpers

 Aantal blz.

 430

 Illustrator:

 (omslag) Jheronimus Bosch

 ISBN:

 9789047517016

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 historisch verhaal, avontuur, reisgenoten

 Prijs: €

 13,99

 

 

Het Moorse kamermeisje Meryem komt met haar meesteres, prinses Johanna, naar de Lage Landen, want Johanna gaat trouwen met hertog Filips. Het leven in het koude sombere Vlaanderen valt niet altijd mee. Dan komt Meryem in de problemen en moet ze vluchten. Ze vindt onderdak bij een rondtrekkende groep speellieden. Haar leven wordt helemaal anders, maar ze is vrij. Toch is ze bang herkend te worden. De groep besluit naar Frankrijk te trekken. Maar of het daar veiliger is?

‘Vuurkraal’ is het vervolg op het veelvuldig  gelauwerde ‘Dolores’.
In ‘Vuurkraal’ vertelt de auteur het verhaal in het eerste deel vanuit het standpunt van het kamermeisje Meryem. In het tweede deel verplaatst de auteur zich naar het standpunt van Jocinda, het meisje uit de speelliedengroep. Eerst is het onduidelijk waarom de auteur plots overstapt op het standpunt van Jocinda. Er wordt dan ook nog een sprong terug in de tijd gedaan. Pas als de speellieden in contact komen met Johanna en hertog Filips komen beide verhaallijnen samen. De lezer krijgt daar  eenzelfde gegeven vanuit de twee standpunten, wat vanuit Jocinda’s standpunt wat vreemd overkomt, want de lezer weet al wat er gaat gebeuren.  Als de groep met Meryem verder trekt, loopt het verhaal weer vlot verder.
Maar voor het grootste deel draait het verhaal rond de reis die Meryem onderneemt om vrij te worden en uiteindelijk een thuis te vinden.
Door het veranderde vertelstandpunt voelt de lezer dit verhaal anders aan dan ‘Dolores’. Meryem is ook een bijzondere figuur, net als Dolores uit het eerste verhaal. Meryem is een sterke vrouw die uiteindelijk voor zichzelf opkomt. Ze neemt een ongekende weg en weet niet waar ze zal terechtkomen.
Toch komt dit verhaal anders over bij de lezer. Maar ‘Vuurkraal’ blijft een sterk verhaal. Vooral de personages van de speelliedengroep worden heel duidelijk geschetst en de lezer ziet ze evolueren gedurende het verhaal. Jocinda is een echte doorbijter en een koppig meisje dat zelfs in de donkerste momenten de kracht en energie vindt om verder te gaan en de groep bij elkaar te houden. Als de groep op een bepaald moment dan toch gedwongen moet opsplitsen, is dit voor haar onvoorstelbaar pijnlijk. En zelfs dan weet ze zich overeind te houden en groeit ze doorheen het verhaal uit tot een krachtig meisje dat ‘haar mannetje’ weet te staan. Ook de andere personages zijn (of worden) sterke figuren die uiteindelijk hun plaats in het leven vinden. Meryem is in die groep eerder een buitenbeentje, al wordt zij door (bijna) iedereen wel aanvaard. Ook zij zal uiteindelijk vrede kunnen vinden in haar situatie.
Een verhaal met een vergelijkbaar onderwerp is ‘Galgenmeid’ van
Jean-Claude van Rijckeghem, Pat van Beirs. Al verloopt het verhaal daar in de omgekeerde richting.
‘Vuurkraal’ heeft niet de kracht van ‘Dolores’ maar is beslist het lezen waard!

 

Pol Van Damme
mei 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011