· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Rosie en Moussa

 Reeks:

 

 Auteur:

 Michael De Cock

 Aantal blz.

 91

 Illustrator:

 Judith Vanistendael

 ISBN:

 9789045111483

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 

 AVI:

 8+

 Thema’s:

 stadsleven, samenleven, vriendschap, dak

 Prijs: €

 12,95

 

 

Rosie en haar mama verhuizen naar een appartement aan de andere kant van de stad. Zij heeft er weinig zin in. Want het duurt vast een eeuwigheid voor zij hier nieuwe vrienden heeft, denkt ze. Maar zij heeft geen andere keuze.
Tegen alle verwachtingen in leert ze snel Moussa en Titus kennen, de buurjongen die onder haar woont met zijn hond die eigenlijk een kat is.
Als zij een keer naar de viswinkel van Mohammed gaat, ontmoet zij meneer Tak, een norse man die beneden woont, altijd boos is en niemand vertrouwt.
Op een dag trekken Moussa en Rosie naar het dak van het appartement om de stad te bewonderen. Dit is ten strengste verboden, zo zegt een bordje onderaan de trap, maar zij kunnen niet aan de verleiding weerstaan voor deze spannende trip...

Dit verhaal verscheen eerst als vervolgverhaal, tweewekelijks, in 'Zazie', de kinderpagina van 'Brussel Deze Week'.
Zo is deze hedendaagse 'kinderstadsroman' dan ook opgebouwd uit korte hoofdstukken die telkens eindigen met een stevige 'cliffhanger'. Er zit een stevige vaart in het ganse verhaal, wat je met plezier doet doorlezen.
De Cock schrijft, schrapt en vertelt met bondige zinnen dit herkenbaar en hartverwarmend verhaal met een flinke dosis fijne humor die het geheel licht houdt.
Hij maakt duidelijke keuzes: de reden voor de verhuis van Rosie en haar moeder en de rol van haar vader daarin laat hij open. Hij gaat ook niet dieper in op de herkenbare problemen van de samenleving. Hij toetst alles wel aan zodat het aanwezig en voelbaar is, maar hij focust zich op de vriendschap van Rosie en Moussa en op het avontuur dat zij samen beleven.
Vanistendael vult dit alles perfect aan met haar zwierige, grijzige inkttekeningen.

Op de achterflap lezen we dat dit het eerste deel is van een serie over twee kinderen in de grote stad. En nu maar hopen op snel nog meer van dit...

Bekroond met een Boekenwelp 2011.

 

Eric Vanthillo
april 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011