· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Rare snuiters (+ cd)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jan Dewitte

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Freya Vlerick

 ISBN:

 9789056551049

 Uitgever:

 Poëziecentrum / Blindenzorg Licht en Liefde

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 poëzie, dieren, alfabet, inclusie, braille

 Prijs: €

 29,95

 

 

Een Aap die niet zoveel verschilt van de mens, de Bij die eigenlijk een hommel is, de Cavi-ja die altijd “oui-oui-oui” zegt, de Das met een bult onder zijn jas, ..., tot de Yak met zijn dikke frak en de Zwaan die het speeltje is van de maan als die vannacht in bad wil gaan.
Netjes van A tot Z passeren 26 dieren de gedichtenrevue in dit opvallend inclusief prenten- en gedichtenboek.

Een boek om, zoals de kaft vermeldt, te lezen met je oren, te bekijken met je vingers en te voelen met je ogen. Ofte: een meer dan geslaagde uitgave voor kinderen met een leesbeperking, ziende kinderen en blinde of slechtziende kinderen. En tegelijkertijd voor volwassenen die zelf nog verwonderd kunnen zijn over de ongekende wereld van de braille en dit graag delen met kinderen.
De makers van dit boek hebben kosten noch moeite gespaard om kwaliteit na te streven in hun opzet.
De gedichten zijn niet echt diepgaand, maar leuk en geschikt voor een breed doelpubliek. Ze zijn herkenbaar, spelen met fantasie en humor en zijn soms verrassend eenvoudig.
De dubbele-paginagrote prenten in reliëf zijn speels en combineren fantasie met realiteit. Door het reliëf zijn de prenten voelbaar, wat je fantasie nog meer aanscherpt.
De gedichten zelf zijn niet in braille afgedrukt om het geheel niet te overladen. Maar bij Blindenzorg Licht en Liefde kan je alle gedichten in braille gratis bestellen.
Om alles in goede banen te leiden, hoort bij dit boek een cd. Daarop worden de gedichten voorgelezen door Wim Opbrouck. Dani Cornu neemt alle andere teksten op zich en Koen Amerlinck verrast je met de meest bizarre dierengeluiden. De cd duurt bijna 2 uur. Hij functioneert als een soort 'gps voor de vingers': Cornu beschrijft de pagina's en stimuleert de 'ziende' lezer om zijn ogen te sluiten en zich te laten leiden door haar richtlijnen en de reliëfs in de prenten. Een wondere wereld openbaart zich als je je hieraan overlevert. En tegelijkertijd ontdek je hoe weinig de tastzin is ontwikkeld bij 'zienden' en bewonder je allen die vlot met braille overweg kunnen.

Kortom, een grote, verzorgde uitgave met dikke pagina's met braille-reliëfs vol frisse en originele prenten en pittige gedichten. Daarom, en nog meer omdat dit soort inclusieve boeken zo goed als niet bestaan,  zeker een aanrader.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
april 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011