· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het geheime dagboek van Klein
 Duimpje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Philippe Lechermeier

 Aantal blz.

 207

 Illustrator:

 Rébecca Dautremer

 ISBN:

 9789059083783

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Frans: Edward van de Vendel

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Journal secret du Petit Poucet

 AVI:

 

 Thema’s:

 Klein Duimpje, sprookje, fantasie

 Prijs: €

 22,50

 

 

Het trio Lechermeier (tekst), Dautremer (illustraties) en van de Vendel (Nederlandse bewerking) verbaasde ons reeds eerder (in 2006) met hun 'Het grote boek van vergeten prinsessen'.
Deze keer sloegen zij hun handen in elkaar voor een meer dan geslaagde en verregaande fantasie op het welbekende sprookje van Klein Duimpje.

Het geheel is opgevat als een hoogst persoonlijk dagboek, opvallend vormgegeven en rijkelijk voorzien van grote en kleine tekeningen.
Klein Duimpje schrijft over zijn 6 broers, zijn akelige stiefmoeder Popette (die wel stief is, maar niet lief), meester Makkeman die alles opeet wat hij krijgen kan (zelfs het dijbeen van Boris), zijn vrienden uit het dorp, zijn buurmeisje Mariballe waarop hij heimelijk verliefd is, enz. ...
Met veel fantasie verhaalt hij over de armoede waarin zij opgroeien (zij leven trouwens in de tijd van het Grote Gebrek), hoe zij 2 keer worden achtergelaten in het grote donkere bos, hoe zij er de 2de keer 79 dagen lang overleven, hoe zij Barrabas Barrebak, de verschrikkelijke reus verschalken, enz. ...
Je zou met deze samenvatting eindeloos door kunnen gaan, want er staat geen grens op de ongebreidelde fantasie van de auteur. Hij dissecteert het originele sprookje minutieus en voegt er vele verrassende nevenlijnen aan toe.
Door de korte hoofdstukjes (dagboekfragmenten), telkens voorzien van opvallende spreekwoorden als titeltjes, lees je door en krijg je er nooit genoeg van. Je leeft mee met de genuanceerde personages die van vlees en bloed zijn in al hun goed- of kwaadheid. Herkenning, fantasie, humor, wreedheid, zij zijn allemaal deel van dit gelaagde verhaal.
Van de Vendel bewerkte dit alles met grote kunde. Zijn taal wervelt en speelt met details, ritme en fantasie.
Los van al deze kwaliteiten zou het boek dit boek niet zijn zonder de magisch realistische illustraties van Dautremer. Haar prenten zou je haast stuk voor stuk willen inlijsten en ophangen. Zij zuigt je aandacht op in haar dromerige beelden vol poëzie en sfeer. Zij speelt met verrassende perspectieven en veelzeggende details. Zij associeert en fantaseert er vrij op los. Zij tovert als het ware met zachte kleuren en heldere lijnen.
Naast haar innemende prenten, voorziet zij het boek ook rijkelijk van kleine details, die de stijl van een persoonlijk dagboek versterken.

Kortom, over dit lees- en kijkboek raak je niet uitgepraat en heb je aan 1 recensiepagina niet genoeg. Dit is méér dan een aanrader. Een dubbele aanrader! Voor groot en klein.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
mei 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011