· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De laatste reis/Het verhaal van de
 Holocaust

 Reeks:

 levensecht

 Auteur:

 Aline Sax

 Aantal blz.

 111

 Illustrator:

 Stijn Felix

 ISBN:

 9789044814156

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 10

 Thema’s:

 2de wereldoorlog, holocaust, concentratiekamp

 Prijs: €

 13,95

 

 

Aline Sax is geen onbekende als het om geschiedkundige romans voor jongeren gaat. Telkens documenteert ze zich grondig en weeft ze rond haar verkregen info een doorleefd verhaal dat boeit en aangrijpt.
Zo ook met dit omkeerboek.
In 'De laatste reis' verhaalt zij over de kleine Hannah die met haar moeder opgepakt en weggevoerd wordt. Als zij in het donker in het concentratiekamp aankomen en geďnspecteerd worden, moet zij van haar moeder vluchten. Zij verschuilt zich in een opslagplaats onder een berg kleren, waar zij wacht op haar moeder. Maar dat wachten duurt lang. Elena en andere opgepakte vrouwen die overdag in de loods komen werken, zorgen voor haar zo goed als zij kunnen. Om haar moeder op het spoor te komen, maakt Hannah tekeningen vol hoop die zij verspreid in het kamp.
Zal haar moeder deze boodschap ontvangen en begrijpen? En zullen zij elkaar terugvinden?
Als je het boek omdraait, lees je 'Het verhaal van de Holocaust'. Daarin vertelt Sax met heldere pen over de situatie in Duitsland na de Eerste Wereldoorlog en hoe Hitler zijn volk een groot, rijk en zuiver land beloofde. Zij zet zijn ideeën op een rijtje en vertelt hoe hij deze tot uitvoering bracht. Hoe hij de Joden, zigeuners, gehandicapten, homoseksuelen en 'asocialen' als zondebokken behandelde, hoe hij getto's en concentratiekampen oprichtte en hoe die georganiseerd werden en hoe het leven in een concentratiekamp eraan toeging.

De originele omkeervorm maakt dat beide verhalen elkaar optillen. Wat niet in het ene verteld kan worden, vind je terug in het andere. Wat je tussen de lijnen vermoed in het ene, vind je in het andere netjes uitgelegd terug. Fictie en non-fictie gaan perfect hand in hand.
Het verhaal van Hannah (60 pagina's lang) lees je met verstomming. Je leeft mee met het hoofdpersonage, en samen met haar hoop je op het weervinden van haar moeder. Afgrijzen en hoop zijn goed in balans. De beschrijvingen doen je gruwelen, terwijl de onbevangen kijk van Hannah op wat haar overkomt het geheel licht houdt.
De realistische, grijzige illustraties hierbij zijn voor mij overbodig. Zij dragen niets bij aan het verhaal. De taal van Sax is zo helder en filmisch, dat die illustraties je fantasie eerder tegenwerken.
In het non-fictiedeel bouwt Sax de informatie goed op. Zij slaagt erin om aan de toch jonge doelgroep de gehele holocaust-problematiek genuanceerd en bevattelijk uit de doeken te doen.
De kleine zwart-wit-foto's documenteren de info op gepaste wijze.

Uit de beide delen spreekt een hoge mate van betrokkenheid en engagement, die de lezer bezielt en aanspreekt. Je hoopt ook dat iedereen dit werk leest. Omdat dit gruwelijke deel uit onze geschiedenis nooit vergeten mag worden. Vandaar, en ook omwille van de originele vorm, een terechte aanrader.

 

Eric Vanthillo                                                                                                            
april 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011