· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De Autisme Survivalgids

 Reeks:

 survivalgids

 Auteur:

 Luc Descamps ism Autisme Centraal

 Aantal blz.

 150

 Illustrator:

 Josine van Schijndel

 ISBN:

 9789059327375

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 autisme, tips, weetjes

 Prijs: €

 11,95

 

 

Deze gids wil een praktische hulp zijn voor kinderen met autisme. Die hebben het vooral moeilijk met het besef dat ze anders zijn dan andere kinderen. Ze denken anders en ervaren de dingen anders en moeten toch functioneren tussen de ‘gewone’ kinderen. Deze gids wil het kinderen met autisme wat makkelijker maken door ze te helpen omgaan met moeilijke momenten. Daarvoor werd het boek opgedeeld in hoofdstukken die telkens survivaltips groeperen rond een specifiek onderwerp: de druk op de klok, het schoolplein, huiswerk, feestjes, enz… In elk hoofdstuk begint men met het probleem te benoemen, zodat de lezer situaties herkent en begrijpt. Dan volgen de tips, hoe je best met die problemen kan omgaan. Er wordt een kadertje voorzien om de supertip van de lezer te noteren en tot slot van het hoofdstuk zijn er nog een grapje en een weetje. Uiteraard hebben niet alle lezers problemen met al die onderwerpen, maar het is de bedoeling dat de lezer dit boek gebruikt voor hetgeen hij zelf nodig heeft. En zo stilaan beter leert omgaan met zijn probleem. Achterin het boek staat nog een hoofdstuk voor volwassenen, het verklaart de keuze van de onderwerpen en de indeling van de hoofdstukken.
De auteurs hebben er rekening mee gehouden dat dit boek vooral een hulpmiddel moet zijn. Naast de vele tips hebben ze ook gezorgd voor humor en voor enkele weetjes om de honger naar kennis te stillen. De humor is inderdaad belangrijk, maar de getekende grappen komen niet erg duidelijk over. De tekstballonnen zijn zelfs erg moeilijk leesbaar. Jammer.
Toch is dit een zeer waardevolle gids voor kinderen met autisme. Het kan hen helpen om beter te begrijpen wat er anders is aan hen. De nuttige tips kunnen ook heel wat kinderen een stapje vooruit helpen. Het is een interessant hulpmiddel om beter om te gaan met autisme.

 

Mik Ghys
april 2011 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011