· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Tekenboek voor veelbelovende
 kunstenaars

 Reeks:

 

 Auteur:

 Quentin Blake, John Cassidy

 Aantal blz.

 109

 Illustrator:

 Quentin Blake, John Cassidy

 ISBN:

 9789026172120

 Uitgever:

 De Fontein/Tirion

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Marce Noordenbos

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 Drawing for the Artistically Undiscovered

 AVI:

 

 Thema’s:

 tekenen, kunst, kunsteducatie

 Prijs: €

 14,95

 

 

Door de tijd heen zijn er reeds tal van tekenboeken verschenen. De ene al theoretischer, inspirerender, vrijer, ... dan de andere.
Maar dit tekenboek springt er echt wel uit.
Quentin Blake kennen we allemaal als de wereldberoemde illustrator van de boeken van Roald Dahl. Maar hij heeft zoveel meer op zijn palmares.
Hij gidst ons in dit inspirerende tekenboek, samen met de journalist John Cassidy, doorheen de creatieve wereld van potlood, pen en papier.
Met positieve stimulering als basisfilosofie.

Het leren tekenen wordt netjes opgebouwd.
Een inleidend deel schetst de essentie van tekenen: iedereen kan tekenen, fouten bestaan niet, proberen is de boodschap, vermijd negatieve commentaar, ...
Tekenen is als geïmproviseerde jazz: je moet het evenwicht vinden tussen de regels en de technieken en het vrije werk. Tussen je eigen ideeën en de middelen om die op papier te krijgen.
Daarna bouwen de opdrachten zich crescendogewijs op: eerst leer je omgaan met een potlood en een pen en met uitveegtechnieken, je leert over grootte en bladschikking, over natekenen en verzinnen, over hoe je een onderwerp kan bedenken, over te veel en te weinig, over perspectief, over schaduwen en silhouetten, ... Je leert voorwerpen tekenen, dieren, mensen, ...
Lijkt dit saai? Niets is echter minder waar in dit boek!
Alles is gekruid en geïllustreerd met veel humor en gekte. Zowel in de illustraties als in de tekst. Blake geeft veel voorzetten die je zelf kan afmaken. En tegelijkertijd laat hij veel paginaruimte open voor eigen creaties. Je wordt als het ware aan de hand gehouden, maar die hand wordt ook voldoende gelost om zelf het plezier te ervaren van tekenen en verzinnen.

Kortom, een treffer voor iedereen die het potlood niet schuwt. Voor iedereen die houdt van tekenen. En wie er niet van houdt, zal er na dit boek misschien anders tegenaan kijken ...
Vandaar een stevige, creatieve aanrader!

 

Eric Vanthillo
maart 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 april, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011