· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Kleine Ezel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rindert Kromhout

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Annemarie van Haeringen

 ISBN:

 9789025857974

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2010 (negende druk)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 groot worden, zelfstandigheid, geborgenheid

 Prijs: €

 11,95

 

 

Dit boek verscheen eerder onder de titel “Een grote ezel”. Het verscheen nu opnieuw in een kleiner formaat en met attributen: een bord en lepel.
Kleine Ezel vindt zichzelf al een grote ezel en wil graag alles zelf doen: kleertjes aan, eten, en zijn prachtige tekening naar feestvarken brengen. De weg er naar toe is lang en eenzaam. Aap houdt Kleine Ezel een stukje gezelschap, Bok wil hem wel even op schoot nemen, Cavia stopt hem in bad, bij Das mag hij naar toilet, … Maar niks is zoals thuis. Hij mist de warme schoot van mama, de zachte spons in bad, zijn eigen potje, … Zelfs de taart bij feestvarken smaakt hem niet. De terugweg is zwaar. Doodmoe legt Kleine Ezel zich neer tegen iets groot en donker. Het ruikt lekker, zoals bij mama Ezel thuis. Als Kleine Ezel de volgende ochtend zijn oogjes opendoet is hij blij verrast…

Mooi en vertederend verhaal over opgroeien en de drang naar zelfstandigheid. Kleine Ezel aanvaardt geen hulp van mama, maar mist haar warmte en geborgenheid gaandeweg. In de tekeningen zie je hier en daar mama Ezel opduiken, verstopt achter een boom of een berg. Ze laat haar grote Kleine Ezel niet in de steek. Het lijntje blijft. Ze is zijn rots in de branding. Annemarie van Haeringen brengt dit verhaal erg sfeervol in beeld, in zachte aquarellen die haar zo typeren.
Het bijhorende bord en lepeltje zullen je peuter uitnodigen om net als Kleine Ezel zijn bord zelf leeg te eten. Al zal het boekje nog even moeten wachten tot je peuter groot genoeg is om het verhaal volledig te smaken.

 

Inge Umans
maart 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 april, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011