· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van
 Mondriaan

 Reeks:

 Kunstprentenboeken

 Auteur:

 Wouter van Reek

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Wouter van Reek

 ISBN:

 9789025857172

 Uitgever:

 Leopold/Gemeentemuseum Den Haag

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst, Mondriaan, nieuw, toekomst

 Prijs: €

 13,95

 

 

Naar aanleiding van de grote Mondriaantentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum (vanaf september 2011), ontwierp van Reek dit verbazingwekkende prentenboek over de bekende Keepvogel en zijn trouwe hond Tungsten.
Hij krijgt hierin het gezelschap van Kijkvogel en zijn hond Foxtrot.
Net zoals Mondriaan zijn hele leven zocht naar een nieuwe schilderkunst, gaat Kijkvogel op zoek naar de toekomst en het nieuwe. “Niet nodig!”, zegt Keepvogel. “Als je afwacht komt de toekomst vanzelf naar je toe. Toch gaat Keepvogel zijn vriend achterna, want “hij kan alleen nog maar denken aan alle onbekende dingen die hij misloopt als hij thuisblijft”. Zo volgt een lange tocht door het onbekende waarbij hij ook nog zijn lievelingshond verliest.

Van Reek integreert Mondriaans stijl, zijn werken en de evolutie erdoorheen in zijn prenten. De reeds gekende, licht naïeve stijl van de eerdere Keepvogel-boeken valt hier perfect samen met de wereld van Mondriaan.
De figuren dolen doorheen diens werken en je ziet ze evolueren van weidse, impressionistische landschappen naar geometrische, kubistische en kleurrijke taferelen.
Het verhaal zelf is wat mager en de personages zijn niet echt uitgewerkt, maar dit wordt grotendeels gecompenseerd door de illustraties en nog meer door de manier waarop kinderen hier worden geïntroduceerd in abstracte kunst zonder al te veel woorden of uitleg.

 

Eric Vanthillo
maart 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 april, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011