· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Jasper

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marieke van Hooff

 Aantal blz.

 152

 Illustrator:

 Hilde Schuurmans

 ISBN:

 9789059327351

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 6

 Thema’s:

 ontvoering, vriendschap, zoektocht, gezin

 Prijs: €

 13,50

 

 

De 10-jarige Jasper stond 9 jaar geleden plots op de stoep van de familie Willemse. Omdat niemand hem terug kwam ophalen, heeft de familie hem geadopteerd als hun zoon. Op een dag valt hij met zijn fiets net voor het huis van Katinka Knoek, een gluiperige, oude vrouw. Zij houdt Jasper al jaren in het oog vanachter haar venster. Met geweld neemt zij Jasper mee in huis en tot zijn verbijstering wordt hij ontvoerd. Mariska, een meisje uit Jaspers klas, is de kleindochter van Katinka en zij vermoedt dat Katinka iets met het verdwijnen van Jasper te maken heeft. Zowat iedereen gaat dan achter Jasper aan maar zullen ze hem ook vinden?

Het verhaal is op een bijzonder leuke manier opgebouwd. De vele korte hoofdstukjes geven de auteur de gelegenheid om snel van de ene naar de andere locatie over te schakelen, wat de spanning verhoogt. Heel regelmatig wordt er met een flashback gewerkt om bepaalde gebeurtenissen of ontwikkelingen duidelijk te maken. De spanning wordt stelselmatig opgebouwd tot het hoogtepunt bij het slot van het verhaal.
Jasper is als dromerige, rechtschapen en wat bijzondere jongen goed beschreven. Katinka en Ismelda worden als sluwe, verbitterde en doortrapte oude vrouwen beschreven. Je ‘ziet’ ze als lezer meer als heksen uit sprookjes.
Mariska is een ondernemend en erg slim meisje dat Jasper zal trachten te redden.
Het hele verhaal baadt in een bijzondere, sprookjesachtige sfeer.
Het verhaal is in een makkelijk leesbare stijl en eenvoudige woordenschat geschreven. Het heeft een bijzondere opbouw. De auteur geeft ‘interventies’, rechtstreeks naar de lezer toe, die dingen uit het verleden verklaren. Daardoor komt het verhaal heel fris en origineel over.
Door heel wat hoofdstukjes te laten eindigen met een zogenaamde ‘cliffhanger’ blijft de aandacht verzekerd.
Een aanrader!

 

Pol Van Damme
maart 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 april, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011