· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het boek van Troet

 Reeks:

 Kruisem

 Auteur:

 Marc de Bel

 Aantal blz.

 159

 Illustrator:

 Steven Dhondt

 ISBN:

 9789022325391

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 vriendschap, dieren, media,

 Prijs: €

 15,95

 

 

Na het opeten van een kruiswoordraadsel en een woordenboek begint de koe Troet van boer Tonus te praten. Al gauw wordt dat wereldnieuws en krijgen Troet en Tonus het erg druk. Als Troet dan ook nog een boek schrijft, is het hek helemaal van de dam en ruikt een sluwe manager veel geld. Troet wordt van de ene persconferentie naar de andere lezing gesleurd en vertrekt zelfs naar Amerika. Tonus ziet het met lede ogen aan en mist zijn gezellige Troet enorm.

In zijn gekende stijl neemt Marc de Bel de lezer mee in dit fantasierijke verhaal. Ook nu weer wordt doorheen het leven van de biologische kleine boer die kaas maakt van de melk van zijn enige koe het plattelandsleven opgehemeld. In schril contrast staat dan de mediagekte die ontstaat als koe Troet plots bijzondere dingen blijkt te kunnen. De sluwe manipulaties van de manager verwijderen Troet steeds verder van haar vredige leventje in Kruisem. Uiteraard wint het gezonde koeienverstand uiteindelijk het pleit en komt alles weer tot rust.
De auteur steekt zijn voorliefde voor de natuur en de biologische landbouw niet onder stoelen of banken. Ook worden de media en aanverwanten flink op de korrel genomen. Of de jonge lezers deze kritische noten volledig zullen bevatten, blijft een open vraag. Ondertussen hebben ze wel kunnen genieten van een leuk en lekker weglezend verhaal.
Door het gebruik van een groot lettertype en een open bladspiegel leest dit verhaal heel erg aangenaam.
De heel eigen en kleurrijke illustraties van Steven Dhondt versterken de sfeer van het verhaal.
Leesplezier gegarandeerd voor jonge lezers.

 

Pol Van Damme
maart 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 april, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011