· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De vulkaan van Wageningen

 Reeks:

 Het boek van het Vuur,
 deel 2

 Auteur:

 Isabel Hoving

 Aantal blz.

 395

 Illustrator:

 (omslag) Ien van Laanen

 ISBN:

 9789045111537

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 fantasie, avontuur, milieu

 Prijs: €

 18,95

 

 

In ‘Het verbond van de bliksems’ maakten we kennis met Prooi, Skat en Wik, drie jonge ‘Bliksems’. Zij zouden een belangrijke rol moeten spelen in de evolutieschok die de aarde zou moeten krijgen. Door de strijd die gaande is tussen de vuurschokkers en de waterschokkers is het nog niet duidelijk of de aarde door water of door vuur zal veranderen. Prooi en Skat zijn samen met hun Schokker op weg naar het middelpunt van de wereld, maar weten niet waar ze eigenlijk naartoe moeten. Door die onzekerheid loopt het mis in hun gezelschap. Skat komt in opstand en verloochent zijn meester. Prooi wil absoluut trouw blijven en gaat door met de opdracht die hij voor zichzelf bedacht heeft. Daardoor komt hij in Amsterdam bij Wik terecht, die hem onderdak verschaft zonder te weten wie hij is. Ook Skat duikt daar op, hij leidt een voor Prooi onbegrijpelijk leven. Wanneer ze allemaal samen in Wageningen zijn duikt ook hun meester weer op en komt alles tot een spectaculair einde. Of toch niet?
Dit tweede deel maakt het verhaal uit het eerste boek niet duidelijker. Het zoomt in op de leefwereld van Prooi en zijn visie op al wat gebeurt. Ook Wiks bedenkingen komen geregeld aan bod. Over V. en Mist komen we niet veel meer te weten, hun rol was blijkbaar uitgespeeld, op een korte aanwezigheid bij de eindconfrontatie na. Het verhaal verloopt eerder traag, het toont je de verveling van het wachten. Die wachttijd zorgt ervoor dat Skat zich afwendt van de demonenwereld en volledig voor het echte leven gaat, waar zelfs een homoseksuele relatie  in thuishoort. Prooi blijft vastzitten in zijn mythische wereld. Die tegenstelling komt zo uitgebreid aan bod dat het geheel wat langdradig overkomt. De directheid uit het eerste deel is hier weg, dit deel kabbelt teveel, krijgt weinig vaart, blijft te veel hangen bij de afzonderlijke personages. Die worden knap geportretteerd, maar daardoor is de spanning weg. Toch blijft het een mysterieus verhaal dat mooi aansluit op het geheimzinnige eerste deel.

 

Mik Ghys                                                                                                                                 maart 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 maart, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011