· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Tijdlijnen Data uit de wereldgeschiedenis

 Reeks:

 Hersenwerk

 Auteur:

 Penny Clarke

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 D. Antram, M. Peppé, J.James, M. Bergin

 ISBN:

 9789054836148

 Uitgever:

 Biblion Uitgeverij

 uitgavejaar

 2005

 Vertaler uit…:

 Engels: Karin Beneken Kolmer

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Time Lines World History Dates

 AVI:

 

 Thema’s:

 tijdlijn, geschiedenis, beroemde personen

 Prijs: €

 9,95

 

 

In dit deel van ‘Hersenwerk’ maakt de lezer/kijker een reis doorheen de geschiedenis. Elke periode die men belicht, krijgt een dubbele pagina, waarbij een tekst in grote letter de periode inleidt. Daarnaast staat een tijdlijn waarop belangrijke data en gebeurtenissen kort worden vermeld. Op de rechterpagina worden nog een aantal belangrijke gebeurtenissen aangehaald met in een rechterkolom telkens enkele beroemde personen uit die periode. In de teksten, data en gebeurtenissen komen culturen van over de hele wereld aan bod. Een ludieke illustratie bij één bijzondere gebeurtenis zorgt voor een luchtige toets. Achteraan staan een woordenlijst en een register.

In dit boek raast men in ijltempo doorheen de wereldgeschiedenis. Met de nadruk op politieke gebeurtenissen, oorlogen en omwentelingen. Culturele of andere elementen komen nauwelijks aan bod. Daardoor krijgt de lezer de indruk dat de wereldgeschiedenis doordrenkt is van oorlogen en veldslagen. In zekere zin is dat ook wel, maar daarnaast gebeurden nog heel wat andere zaken die in dit korte bestek niet aan bod komen.
De inleidende teksten behandelen voornamelijk de westerse geschiedenis en die van het nabije oosten. Er wordt wel over andere culturen bericht maar de lezer kan daar moeilijker de evolutie in vinden. Bij ‘grote gebeurtenissen’ staan nog enkele illustraties en wordt er iets meer tekst gegeven, maar veelal moet de lezer deze gebeurtenissen tussen de data van de ‘tijdlijn’ schuiven om het overzicht van de periode te kunnen behouden. Een aantal gebeurtenissen wordt wel vermeld met een jaartal maar zonder verdere uitleg. Zodoende heeft de lezer het raden naar wat er daar gebeurd is.
Leuk om in grote lijnen een overzicht te verkrijgen van de geschiedenis, maar weinig dieper ingaand op de gebeurtenissen; iets wat uiteraard in dit korte bestek niet mogelijk is.

 

Pol Van Damme
februari 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 februari, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011